Над 113 млн. евро ще бъдат инвестирани в рибарството и аквакултурите у нас

0

Европейската комисия прие инвестиционен пакет за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България, който предвижда 113 милиона евро до 2020 г. 88 милиона евро са от фондовете на Европейския съюз. Финансирането ще помогне за ограничаване на въздействието от риболовните дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието, ще гарантира равновесието между риболовния капацитет и наличните възможности за риболов.

Програмата е насочена и към насърчаването на икономическата и екологичната устойчивост на аквакултурите и преработвателния сектор. Средствата ще бъдат влагани в проекти, осигуряващи по-добро препитание на риболовните общности, например чрез създаване на водени от общностите групи за местно развитие и местни инициативни рибарски групи.

“Тези над 200 милиона лева означават по-сигурна работа и доходи за хиляди рибари, по-стабилни рибни запаси, по-чисти морски и речни води. От това ще спечелят всички, заети в рибния сектор, а до трапезата на българите ще стига повече и по-качествена риба. С одобрението на тази програма пълният пакет от европейско финансиране до 2020 г. в размер на 32 млрд. лева е на разположение на страната ни. Очаквам час по-скоро тези пари да се превърнат в успешни проекти, които променят живота на хората към по-добро”, заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор “Бюджет и човешки ресурси”.

Споделете.

Коментирайте

Close