Вкуси България със SlowTours.bg

Над 50 сорта жито, ечемик и тритикале представиха в Деня на пшеницата 2021

0

Над 50 сорта пшеница, ечемик и тритикале бяха представени в Деня на пшеницата 2021, който се проведе в опитните полета на „Сортови семена“ – Разград в Кубрат. Събитието събра над 150 земеделци и премина под мотото: “Да правим отговорно земеделие!”.

“Ние фермерите искаме достъп до иновации, партньорство със земеделската наука, формули и препоръки как да работим така, че да замърсяваме минимално околната среда, като това не нарушава нашата рентабилност в зърнопроизводството”, заяви Мариела Йорданова, зърнопроизводител и изпълнителен директор на “Сортови семена” – Разград. “Високите изисквания на Зелената сделка не могат да се постигнат с безпринципна забрана на активни вещества, препарати и технологии без да има заместващи такива”, категорична е Мариела Йорданова. Една от възможностите, според нея е прилагане в производството на променливи норми на сеитба, торене и препарати за растителна защита.

Ден на пшеницата 2021

Мариела Йорданова, „Сортови семена“ – Разград

“Торовете ще внасяме променливо след картиране и анализ на почвите в полетата. Така няма да предозираме, повтаряме и няма да вредим на здравето на почвата и водите. ПРЗ ще внасяме след обследвания и анализи поле по поле, сорт по сорт, когато е необходимо. Няма да налагаме матрици и да се поддаваме на PR-a на растителнозащитните компании. За целта обаче трябва да получим възможност за инвестиции в модерна техника”, посочи Йорданова.

По отношение на семената от екипа на “Сортови семена” препоръчват на фермерите сеитбени норми в зависимост от репродуктивната способност на сорта, датите на сеитба, потенциала на сорта, технологията на отглеждане:
“Мина времето, когато казваме, че сеитбата на пшеница се прави с 25, 29 или 30 кг./дка. Брой кълняеми семена на кв.метър в зависимост от това какъв е сортът, каква е абсолютната му маса, каква е възможността за пролетно братене, дали се прави семепроизводство или зърнопроизводство, са факторите, с които трябва да се съобразяваме”, посочи тя.

Йорданова изрази надежда, че изискването за употреба на сертифицирани семена, заедно с диверсификацията на културите и сеитбооборота ще бъдат част от зелените изисквания за следващия период на Общата селскостопанска политика. “Когато се спази целият процес на семепроизводство с всички стадии на заготовка, обеззаразяване, апробация, сертификация, семената се превръщат в бариера срещу болести, които се разпространяват със семето, срещу почвени патогени, бариера са и срещу плевели, които нанасят много икономически щети. С употребата на сертифицирани семена се намалява и употребата на препарати за растителна защита в последствие”, обясни Йорданова.

Думите ѝ подкрепи и Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България: “Аз съм много благодарен не само на Мариела, но и на други наши водещи семепроизводители, че прокламират важността да се използват сертифицирани семена. Важно е първо в контекста на т.нар. Зелена сделка, тъй като в нея е заложено намаленото използване на пестициди. В тази връзка чрез използването на сертифицирани семена се елиминират редица от предпоставките за проблеми в един посев и съответно нуждата от използване на големи количества пестициди”.

Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия, смята Мариела Йорданова. “Твърде амбициозно” обаче е изискването на Зелената сделка за 50% намалено потребление на торове в земеделското производство до 2030 г., смята тя. В Деня на пшеницата организаторите разиграха и томбола, в която петима късметлии спечелиха по 1 тон семена за есенната кампания, предоставени от „Сортови семена“. В края на събитието се проведе и ритуал за наричане за здраве и богата жътвена кампания.

Споделете.

Коментирайте

Close