Вкуси България със SlowTours.bg

Над 600 животни участват в Националното животновъдно изложение в Сливен

0

Над 600 животни от различни породи участват в петнадесетото Национално животновъдно изложение край Сливен, което се провежда днес и утре.

Във форума под надслов “Среща на елита” се включват селекционери и собственици на различни видове животни, отглеждани у нас, съобщиха организаторите от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и земеделското министерство.

Най-силно участие имат стопаните на овце и кози – животните им са 430 от общо 39 породи. Говедовъдството се представя със 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Участват и коне, кучета, зайци и птици.

През първия ден от изложението – 11 октомври, са предвидени демонстрация на кучета и посещение на изложбения център от ученици.

Утре, 12 октомври, министърът на земеделието Десислава Танева ще открие официално събитието. В програмата са включени демонстрации на животни, дефилиране на конна полиция и фолклорни изпълнения. Ще бъдат наградени победителите в различни конкурси.

В рамките на Националното животновъдно изложение се организира голям фермерски пазар. Производители представят своите продукти в “Дни на българското месо”, съобщиха организаторите от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Водещи малки и средни фирми демонстрират български рецепти и качествени нови продукти, представят се модерни фабрики и интелигентни системи за производство, както и тенденциите в опаковането и безопасността на храните, чистото етикетиране и нарастващите очаквания за качеството на месото.

Програмата включва изложба на малки и средни месопреработвателни фирми с демонстрации и дегустации, конкурс “Да сготвим заедно” с ученици от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм, кулинарно шоу “Детска фантазия”.

В състезание за професионалисти “Майстор месар” 17 души ще премерят сили в бързо обезкостяване на говеждо, свинско, агнешко и пилешко месо и ще се борят за място в националния отбор на България по транжиране.

Споделете.

Коментирайте

Close