EFSA намаля 30 пъти допустимия бисфенол в храната

0

Основният източник на бисфенол е храната

Храната е основен източник за бисфенол при хората, смятат научни експерти от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA). На второ място е термочувствителната хартия, която дава 15% от общата експозиция на бисфенол в тялото. Тя се използва за бонове от касовите апарати в магазините и за принтери. В Брюксел правят първа оценка на опасното вещество от 2006 г. насам, която покрива и източници на бисфенол като термохартия, въздух и прах.

EFSA намаля допустимите норми на бисфенол до 1% от сегашните нива

EFSA ще оцени потенциалните рискове за здравето на човека, причинени от бисфенол, като резултатите ще бъдат оповестени допълнително. Засега обаче изглежда, че пределно допустимите норми, приети през 2006 г., ще бъдат снижени драстично до 1% от разрешените преди нива. Агенцията започва обществено обсъждане, като всички заинтересовани страни трябва да представят коментарите си по оценката на експозициите от 25 юли до 15 септември т. г.

Бисфенол се съдържа в пластмасовите бутилки, кутии, бебешките шишета и играчки

Бисфенол е промишлен химикал, който широко се използва в производството на пластмасови изделия – бебешки шишета за мляко, играчки, залъгалки, опаковки за храна и напитки, домакински съдове – чинии, чаши, термоустойчиви кутии. Епоксифенолни смоли, съдържащи бисфенол, се използват като защитни покрития за храни и кутии за напитки , както и за покритие на домашни резервоари за питейна вода.

Химикалът бисфенол уврежда сърцето, черния дроб, хормоните и мозъка

Много изследвания откриват връзка между химикала и заболяванията на сърцето, черния дроб, захарна болест, смущения в хормоналната система, неправилно развитие на мозъка при децата. От 30-те години на ХХ век се знае, че химикалът може да имитира женския полов хормон естроген, затова има отношение към фертилитета. Действието на бисфенола се увеличава многократно, ако претопляме храната в пластмасови опаковки и кутии в микровълновата фурна. Той се съдържа и в PVC бутилките за минерална вода и безалкохолни напитки. При консервираните храни бисфенол се съдържа най-много при адаптираното мляко, пилешките супи равиолите.

Нормата за бисфенол при бебетата пада 30 пъти

Новите данни на EFSA показват, че пределно допустимите норми за експозиции на бисфенол в човешкото тяло ще бъдат намалени драстично, в сравнение с разрешените в момента. Така например за кърмачета и децата до 3 г., които заради шишетата, залъгалките и адаптираните млека имат най-чест достъп до химикала,  разрешените нива ще се намалят 30 пъти до 375 нанограма на килограм телесно тегло на ден. За хора над 18 г., включите.но и за жени в детеродна възраст,  нормата ще се ограничи 11 пъти до 132 нг/кг телесно тегло на ден. Разрешените през 2006 г. нива, които са актуални и до момента, са 0,05 милиграма на килограм тегло.

Споделете.

Коментирайте

Close