Вкуси България със SlowTours.bg

Нападение от милиони мишки съсипва фермерите след дългата суша

0

Точно след като преживяха най-тежката суша през XXI век, фермите и общностите в Австралия понасят ново природно бедствие – нападение от милиони мишки.

Гризачите вече са опустошили реколтата, но те унищожават селскостопанско оборудване и домакински уреди, предизвикват прекъсване на захранването и нахлуват в супермаркетите. Регионалните общности с ужас наблюдават как реколтата им е изцяло унищожена. Много фермери са принудени да изгарят сено и зърно на стойност стотици хиляди долари. Регионалните общности отчаяно искат подкрепа за контрол на вредителите, тъй като мнозина се борят от фалити.


“Това зърно тук мишките току-що го съсипаха. Ще изкопаем дупка и ще погребем вътре цялата реколта”, казва австралийският фермер Норман Моерис. Той и другите фермери в страната му са безсилни пред природното бедствие – нападението от мишки е причинено от проливните дъждове през последните месеци, облекчили най-тежката суша в страната от години. Влажното време обаче не само помогна за добрата реколта от пшеница, но и осигури достатъчно храна за мишките, подхранвайки техния бърз репродуктивен цикъл.

Нападение от полски мишкиМоерис отглежда пшеница, ечемик, овес, нахут и боб и 900 мериносови овце във ферма от 2800 акра близо до Гилгандра, на 430 км северозападно от Сидни. 65-годишният мъж е загубил зърно на стойност 130 000 долара поради нападението от мишки и след загубата на около 2100 овце по време на тригодишната суша. В същата ситуация е и фермерката Ан Кълън, чиито зърнени култури и сено са унищожени, въпреки че е похарчила 40 000 долара за примамки.

Този месец правителството на най-стария и най-населения щат в Австралия – Нов Южен Уелс, обяви пакет за борба с нападението от мишки на стойност 50 милиона долара, който включва безплатни примамки. Идеята за легализиране на силно токсичната отрова за мишки – бромадиолон, не е приета добре от фермерите, които са загрижени за вторичните рискове от отравяне.

Снимки: в. “Гардиън”

Споделете.

Коментирайте

Close