Нашите учени създадоха нежно броколи и толстолоб с Омега-3

0

Крехко броколи с нежен зелен цвят и нормален размер показаха учените от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. Прекрасният зеленчук бе експониран на изложбата „Даровете на природата” на празника на аграрната наука в двора на Селскостопанска академия на 25 октомври.

Семена от зелето ще могат да се купят още в края на ноември тази година, съобщиха за агроновините учените от „Марица”. Това е селекция, напълно съобразена с изискания български вкус и няма нищо общо с огромните чудовища от този сорт зеле, които се продават по търговските вериги, направи впечатление на всички присъстващи. Една от перлите в селекцията на Марица бе и доматът сорт ”Розово сърце”. Тази година той е бил хит сред производителите, затова и институтът не е могъл да задоволи огромното търсене от семена на пазара.

brokoli-rozovo-sartse

Български броколи и сорта Розово сърце на ИЗК “Марица”

„Розово сърце” е селектиран изцяло върху традиционни български сортове, така че да задоволи кулинарните изисквания на българина. Достига големи размери, с много нежна ципа, месест, но сочен и почти без никакви семки. С много богат вкус, дори не е необходимо да се добавят сол и други подправки, установи нашият екип след като го опита с удоволствие.

Ябълки чери

Истински чери ябълки

Учените коментираха, че такива качествени домати трудно се намират на пазара, защото българските зеленчукопроизводтели предпочитат холандските сортове, които издържат дълго време на сергиите, но нямат необходимите вкусови качества.

Толстолобът – никакъв фураж, а водорасли

Цял щанд с деликатеси от толстооб показа Инситутът по рибарство и аквакултури в Пловдив. Масата бе отрупана с филе, суши, кюфтенца и хрупкави шайби пържен толстолоб. Това е риба, с много високо съдържание на омега 3, защото се храни основно с водорасли и треви, коментира за Агроновините шефката на института проф- Таня Хубенова.

Тя увери, че толстолобът почти не се храни с фуражи, а месото е с много по- високи здравословни качества от това на шарана , например. Той не може да получи неприятната миризма, която може да се получи при шаран, именно заради начина си на хранене. При шарана омега 3 са в много по-малки количества от тези при толстолоба, каза Хубенова.

Див лимон за жив плет

Най- екзотичният щанд бе на Опитна станция Поморие. Той грееше от експонраните южните плодове, не така типични за нашите ширини. Като се започне от райска ябълка, мине се през киви, нар, шам фъстък- физалис и др. та се стигне до див лимон. Растението е с дребни плодове, но стеблото му е покрито с огромни и остри шипове.

Това е и една от причините дивият лимон да се използва за жив плет, през който нищо не може да мине. Даровете на природата показа щедро плодовете на българската аграрна наука. От семепроизводството, животновъдство, включително и храните, които могат да бъдат притотвени от зеленчуците, плодовете, млякото, месата.

Земеделският институт в Кюстендил по традиция демонстрира щедро изобилие от различни сортове червенобузи ябълки. На друг щанд до тях пък бяха представени истинските диви ябълки –чери, съвсем дребни, сочни и леко кисели.

Търговище – творчески подход

Най- оригинално представиха своите продукти учените от Търговище. Дори визитките им бяха оригинално измислени- пликче лешници, в което посетителите можеха да намерят техните контакти. Точно те бяха направили дълбок реверанс на тиквата.

Пълнена тиква със свинско

Тиква, пълнена със свинско и праз Търговище

Една от тях бе напълнена и изпечена с късчета месо и праз. Дегустацията на малки парченца от печена тиква, поръсена с орехи, доказваше, че българският сорт не се нуждае от никаква захар при печенето. Институтът в Смолян представи традиционното производство на картофи с вкусен пататник.

До тях другите щандове бяха изложили семена от соя и различни зърнени култури. Сирена, млека печени меса, овча пастърма, сортове грозде, вина, ракии т.н.

Споделете.

Коментирайте

Close