Не пренебрегвайте грижите за ягодите след беритбата

0

Грижите за ягодите трябва да продължат и след беритбата

Не пренебрегвайте грижите за ягодите след беритбата. Масова грешка на младите градинари е занемаряването на ягодите след приключването на беритбата. На повечето места ягодите се берат до края на юни, това е причина любителите градинари да насочват вниманието си изцяло към другите градински растения.

Това се оказва грешна практика, понеже ягодите продължават да живеят и да залагат плодни пъпки, като по този начин се развива новата реколта. Това е периодът, през който ягодите се нуждаят от най-много грижи. При дългогодишни насаждения се препоръчва мястото да се изкорени и да се използва за други растения, а наесен може да се засадят нови ягоди.

Как да се грижим за ягодите след беритбата?

Първоначално с ножица се изрязват листата, понеже са стари и отмиращи. Опитният градинар може да използва и коса, но трябва да внимава да не се унищожат растежните връхчета. Израстването на нови, по-активни и жизнени листа носи по-голяма полза, понеже по този начин се залагат повече плодни пъпки.

Утъпканата по време на беритба почва се нуждае от прекопаване, но преди това трябва да се полее. Освен че осигурява по-добро развитие и растеж на растенията, това улеснява окопаването.

Не се налага допълнително подхранване на площта, ако през първата година, преди засаждането, тя е била добре наторена. След втората година се препоръчва подхранване с азот, под формата на амониева селитра. Нормата зависи от естественото плодородие на почвата. Количеството от 18 кг до 25 кг на декар се разделя на два пъти. Ако през пролетта се е използвала първата половина, след беритба се използва втората.

След беритбата на ягодите наторете мястото с оборски тор

След беритбата на ягодите се препоръчва подхранване с размит в поливна вода пресен оборски тор.

Редовно се премахват дългите странични израстъци, наричани ластуни. Може да се запазят само някои от тях, като се насочват към празните места, където развиващите се върху тях листни розетки да се вкоренят.

Полагането на тези грижи, както и старателното предпазване от плевели, болести и вредители гарантират богата реколта през идната година.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова
Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close