BASF Priaxor

Нов вид телефонна измама – с чума по овцете и козите

0

Нова телефонна измама измислиха мошеници в Ямболско, след ветеринари от БАБХ избиха заради заболяване хиляди овце и кози в региона. Местен фермер получил обаждане от човек, представил се за служител на местната дирекция на Държавен фонд “Земеделие”.

Чиновникът обяснил на животновъда, че в стадото му може би има чума и че на място ще пристигне екип ветеринари. Те щели да вземат проби от животните му за изследване. На фермера било намекнато, че дори и да се констатира чума има начин “всичко да се оправи”.

Тези думи на мнимия служител на ДФЗ накарали фермера да се усъмни и да телефонира на своя практикуващ лекар за повече информация. Ветеринарят бил много изненадан, тъй като не знаел до момента в района му да е констатирано огнище на чума по дребните преживни животни.

Веднага телефонирал на официалния ветеринарен лекар и попитал защо се налага вземането на кръвни проби. Отговорът бил, че заповед за вземане на проби няма, нито пък има заболяване в района.

Електронното издание Ovce-kozi.com съобщи за новата телефонна измама и призова фермерите, ако получат подобно обаждане по телефона, веднага да известят личният си практикуващ лекар и да изискат от него да присъства на евентуалното взимане на проби.

Друга предпазна мярка срещу измамниците е в овцефермите и козефермите да не се допускат никакви външни лица, без те да легитимират самоличността и длъжността си с официален документ.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close