Нова заразна болест пламна в животновъдни ферми в Странджа

0

Нова зараза е открита в животновъдни ферми в Странджа планина и Ямболския край, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Засечени са огнища на Ку-треска – силно заразна болест, която поразява животни и хора.

Зоонозата е открита в четири обекта при три крави и девет овце и кози, след изследване на взети проби по Програмата за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България. Засегнати са по един обект за отглеждане на кози (в с. Маломирово, общ. Елхово), овце (в гр. Стралджа), крави (в с. Атолово, общ. Стралджа) и едри преживни животни (в с. Шарково, общ. Болярово).

Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни. БАБХ е уведомила Регионалната здравна инспекция в Ямбол, че и персоналът в заразените ферми трябва да бъде изследван за Ку-треска. В 60% от случаите при хората заболяването протича без симптоми, като наподобява грип. Ако не се лекува правилно, може да стане хронично и да доведе до засягане на най вътрешната обвивка на сърцето (eндокардит), мускулната тъкан (миокардит) или възпаление на някои кости в тялото (остеомиелит). При бременни жени може да причини аборти.

При животните заболяването се проявява главно със засягане на репродуктивния тракт. Наблюдават се най-често аборти, задържани плаценти, раждат се нежизнеспособни или мъртви приплоди, нараства стерилитетът на животните като цяло. Рядко има и други признаци като мастити и белодробни заболявания. Бактерията на Ку-треската е силно устойчива и затова се задържа дълго време в заразената ферма. Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните в Странджа и Ямболско до края на лечението. Уведомени са кметовете на населените места да пръскат против кърлежи и комари.

Ана Петрова овце Болярово

Ана Петрова не допусна овцете й да бъдат избити

С изключение на фермите в Атолово и Стралджа, останалите животновъдни стопанства отново са в планината Странджа, където през лятото на 2018 г. екипи на БАБХ избиха хиляди овце и кози, за които обявиха, че са заразени с чума. Населението в планината и до днес не вярва, че болест действително е имало. Някои от фермерите като Ана Петрова от Болярово отказаха да пуснат инспекторите и по този начин спасиха животните си от евтаназия. Осем месеца след издаването на заповедта за умъртвяване на овцете й, в стопанството на Ана Петрова имаше 191 овце майки и 112 агнета.

В началото на юни т. г. в Странджа се заговори и за шап по овцете, след като огнища на болестта бяха засечени в Турция. Рискът от разпространение е в крайграничните общини Болярово и Елхово. Взети са 120 проби от животни в селата Крайново, Странджа, Лесово и Голям Дервент, но засега всички са отрицателни. Шапът е най-силно заразното вирусно заболяване по чифтокопитните животни. Има тежки икономически последствия, тъй като освен загубата в продуктивността на животните, болестта води до строги търговски рестрикции на региони и цели държави.

Споделете.

Коментирайте

Close