Новата наредба на БАБХ за вноса скара производители и вносители

0

Производители и търговци на плодове и зеленчуци са на нож, заради новата наредба на БАБХ, която задължава вносителите да изследват за остатъчни пестициди дори стоката от страни в Европейския съюз. Цената на пробите е 420 лева, а срокът за получаване на резултатите – пет работни дни.

И докато търговците протестират срещу наредбата с мотива, че за толкова време някои плодове като ягоди и малини ще се развалят, и че тестовете на всяка партида ще оскъпят стоката и ще доведат до фалити, производителите напълно я подкрепят с аргумента, че тя ще подпомогне българското производство.

Производители и вносители са на крайни позиции

Шест браншови организации на производители, сред които Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на овощарите в България и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, обявиха в декларация, че приветстват заповедта на БАБХ и се надяват с нея да се спре нерегламентирания внос.

Българските производители подкрепят новите тестове за пестициди

“Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба. (…).

Борса ПървенецСчитаме, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве в краткосрочен и дългосрочен план. Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна.

Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата. Подкрепяме изцяло предприетата инициатива и бихме искали тази заповед да стане постоянно действаща!”, се казва в декларацията на браншовите организации.

Търговците започнаха протести срещу новата заповед на БАБХ

В същото време kdo 100 вносители на плодове и зеленчуци излязоха на протест на борсата в петричкото с. Кърналово и предупредиха, че ще започнат ефективни протестни действия. Те са гневни, тъй като не им се признават европейските сертификати за внесени от Гърция плодове и зеленчуци.

Според договора с ЕС, членството гарантира свободно движение на стоки. Търговците декларират, че нямат против стоката им да се изследва за пестициди, но това да става на разумни цени и от мобилни лабораториии в рамките на деня.

Заповедта ще доведе до поскъпване на плодовете и зеленчуците

Заповедта ще доведе до дефицит, оскъпяване на плодовете и зеленчуците и диспропорция на пазара, коментира директорът на зеленчуковата борса в с. Първенец Илия Гатев. Той е изпратил писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, до БАБХ и до Държавната комисия по стоковите борси, в което предупреждава, че “изпълнението на тази заповед крие рискове за търговията и снабдяването с плодове и зеленчуци в страната и реализирането на нормалния стокооборот. „

Възможно е въпросната мярка да цели по-добър достъп до пазара на българска продукция, но според нас въвеждането няма да доведе до искания резултат. Има сериозни опасения, че въведения контрол ще оскъпи значително внасяната продукция от ЕС, както и ще застраши качеството й, поради по-големия престой в транспорта, ще увеличи фирите и брака на търговците”, пише в писмото си Гатев.

Споделете.

Коментирайте

Close