Нови правила за ДДС при сделки със зърно от 1 ноември

0

Нови правила за ДДС върху сделките със зърно с ДДС влзат в сила от 1 ноември

Нови правила за ДДС върху сделките със зърно ще бъдат въведени от 1 ноември. Налогът занапред ще се внася от купувача, а не от продавача.

Промените и новите моменти за ДДС върху сделките със зърно бяха приети от депутатите с измененията на Данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Новата схема за плащане на ДДС върху сделките със зърно касае пшеница, лимец, ечемик, ръж, семена от кимион и кориандър, както и сделки с битови отпадъци от цветни и черни метали. Държавата очаква по този начин да събере в хазната допълнителни 250 млн. лв.

На второ четене на закона ще се коментира и възможността за по-бързо възстановяване на данъка за фермери, които са платили преди влизането в сила на измененията. Идеята е това да става за 15 дни, а в момента е предвидено връщането да става в рамките на месец и то за стопани, които получават от зърнопроизводство над 50% от приходите си.

Пълно възстановяване в този срок обаче ще има само за 20 на сто от стопаните, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. В останалите случаи ДДС се връща след ревизия.

Споделете.

Коментирайте

Close