Вкуси България със SlowTours.bg

Огнище на птичи грип е засечено във ферма за патици край Раковски

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 година на птичи грип в България. Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ потвърди огнище на високопатогенна Инфлуенца H5N8 по птиците във ферма за патици в град Раковски, обл. Пловдив. Болестта не засяга хората, птичето месо и продукти от фермата не са опасни за човешкото здраве.

Във фермата се отглеждат 5 830 патици мюлари. Всички засегнати и контактни птици във фермата ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Това са част от мерките, разпоредени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за контрол на огнището. Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово – с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В трикилометровата зона са разположени 25 ферми с птици  (136 669 патици мюлари ), а в десеткилометровата – 24 ферми с птици  (167 349 патици мюлари и 127 550 кокошки). В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през месец април 2019 година. В страната се изпълнява засилен надзор в птицефермите. Това е наложено още през 2018 година със сътрудничеството на индустрията, в резултат от кризата с инфлуенца през последните години. Надзорът цели ранно откриване и бързо отстраняване на инфектирани птици, поддържане на здравословен статус в птицефермите. Огнища на същия щам високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици – Полша – 20 ферми и задни дворове; Словакия – 3 лични стопанства; Унгария – 4 огнища; Румъния – 2; Чехия  – 1; Украйна – 1.

Споделете.

Коментирайте

Close