Вкуси България със SlowTours.bg

Опасен токсин открит в сушени плодове, месо, зърнени храни и сирене

0

Опасен микотоксин се съдържа в някои сушени плодове, консервирани меса, зърнени храни и сирена, съобщи Европейският орган по безопасност на храните (EFSA). Става дума за охратоксин А, който се образува по естествен път от плесени.

След последната оценка от 2006 г., по искане на Европейската комисия експертите от EFSA са изготвили ново проучване, според което охратоксинът може да бъде генотоксичен чрез директно увреждане на ДНК, както и да увреди бъбреците. Направените опити показват, че охратоксин А е токсичен за бъбреците при различни животински видове, а при гризачи причинява тумори в бъбреците.

Охратоксин А се абсорбира бързо, но бавно се елиминира и отделя, което води до потенциално натрупване в организма. Това се дължи главно на свързването с плазмените протеини и ниската скорост на метаболизма. От EFSA изчисляват марж на експозиция, за да се прецени кои нива от микотоксина в хранити са безопасни за здравето.

Експертите стигат до извода, че токсинът е опасен за здравето на повечето групи потребители. Научните съвети на EFSA тепърва ще информират Европейската комисия ма допустимите максималните нива на охратоксин А в храните.

Споделете.

Коментирайте

Close