BASF Priaxor

Оправдаха всички подсъдими по делото “САПАРД”

0

Няма нито един виновен по делото “САПАРД” за източване на предприсъединителния фонд. Това реши Върховният касационен съд и оправда всички подсъдими, обвинени за пране на 7.5 млн. евро по европейската програма. Според държавното обвинение парите са били източени през шест фирми, свързвани с Марио Николов и Людмил Стойков. Дружествата, смяташе прокуратурата, били създадени специално за участие по програма САПАРД и получили финансиране за покупка на месопреработвателни машини. Николов влязъл в множество сделки с швейцарски и германски фирми с цел да завиши цената на машините, а купил стари машини от България, представяйки ги за нови, твърдеше държавното обвинение.

Останалите подсъдими в продължилия с години съдебен процес бяха съпругата на Николов – Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Обвиненията бяха, че Людмил Стойков е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на пари, отклонени от САПАРД. Той обаче бе оправдан още на първа инстанция. Останалите подсъдими получиха ефективни осъдителни присъди, произнесени по нашумялата от “Яневагейт” съдийка Румяна Ченалова.

След това повече от две години делото не успя да тръгне на втора инстанция. Това стана едва през 2012 г., но Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими. Докладчик на състава бе Калин Калпакчиев, който сега е член на Висшия съдебен съвет, припомня Mediapool.

Делото бе гледано повторно от САС, след като през март 2014 г. Върховният съд го възобнови по искане от 2013 г. на прокуратурата. Последва нова оправдателна присъда, която сега е окончателно потвърдена.

По делото се оказа, че фирмите не били създадени за кандидатстване по САПАРД, тъй като са регистрирани в средата на 1990-те години. Съдът посочва, че прокуратурата не е дала никакви доказателства за съществуване на организирана престъпна група за пране на пари, извън факта, че подсъдимите са се познавали помежду си. За да има подобна група, прокуратурата трябва да докаже наличието на някаква структура, а не обикновено познанство.

Заедно с делото за пране на пари се водеше дело и за документната измама по аферата “САПАРД”, която е позволила старите машините да се представят като нови. Апелативният съд вече веднъж посочи, че прокуратурата имаше шансове да осъди някого по аферата
“САПАРД”, ако не беше разделила делото на две.

ВКС посочва, че в делото има данни за документна измама, извършена от Марио Николов, но не и за всички подсъдими. Доказателства за пране на пари не са предоставени.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close