Вкуси България със SlowTours.bg

Осемте топ дестинации за аграрен туризъм в света

0

Кои са осемте топ дестинации за аграрен туризъм в света?

Аграрният туризъм е един от най-бързо развиващите се сектори в индустрията на екотуризма. Тази форма на пътуване – отсядане в някоя ферма и изпробване начина на живот на хората, които отглеждат добитъка и реколтата си там, не е нова. Туристи са отсядали в италиански винарни и ранчота в Скалистите планини в продължение на векове. Идеята за релакс в красива обстановка, като в тосканската ферма на снимката долу, или изпробване на приключенския начин на живот на стария Запад, все още е част от атракциите в аграрния туризъм.

В някои ферми, където посрещат туристи, главната цел обаче е те да разберат по-дълбоко фермерския процес чрез личен и образователен опит, за сметка на предоставянето на уникална ваканция.

Искате ли да знаете защо е всичкият шум около аграрния туризъм? Опитайте някоя от прекрасните дестинации за следващата си ваканция, препоръчани от Mother Nature Network.

Аграрен туризъм в Тайван

Taiwan

Тайван

Пищният , здравословен Тайван има многобройни „развлекателни ферми“, които предлагат обиколки на фермерски полета и много възможности да опитате реколтата. Няколко неща правят Тайван идеално място за ваканция в посоката на селския туризъм. Много по-малки ферми предлагат настаняване в домашни условия, вместо в стаи от хотелски тип.

Храната, която се предлага и продава, е отгледана на място. По този начин “зеленомислещите” пътешественици могат лесно да подкрепят устойчивото земеделие.

Любителите на чая могат да предприемат пътуване до островните чаени плантации, където са култивирани някои от най-ценните сортове в света.

Аграрен туризъм в Тоскана

Toskana

Тоскана

Тоскана е eдин от първите региони, превърнали се в популярни дестинации за аграрен туризъм, благодарение на живописната природа и идилична атмосфера. Фермите, превърнати в места за подслон, стават известни, защото предлагат автентично и старомодно изживяване на хора, които иваче биха посетили региона като част от туристическа група.

Някои от фермите предлагат на туристите повече образователен фокус, но в по-голямата си част привличат с чара на автентичната ферма, възможността за разходки, релакс и наслада от несравнимата атмосфера.

Част от приключението е да дегустираш местната кухня, а Тоскана и Италия като цяло, е перфектното място за това. Дали ще изберете престой, облян в местно вино в околността Кианти, или ферма с ресторант, който прави магии с местни домати, подправки и сирена, Тоскана ще докаже, че е една от най-добрите дестинации за аграрен туризъм в Европа.

Аграрен туризъм на остров Майорка

Mallorca

Майорка

Фермите, които посрещат туристи на популярния испански остров Майорка,  се фокусират повече в предоставянето на изолация и тишина, отколкото на лично придобит фермерски опит. С милиони посетители, разхождащи се всяко лято по плажовете на Майорка и на другите Балеарски острови, тишината и уединението са добро решение за търсещите усамотение пътешественици.

Разположени главно по хълмовете на остров Майорка, фермите за подслон предлагат от селска, остаряла пред вековете ферма, до лукс с легло, закуска, СПА и басейни.

Едни от най-прочутите дестинации за аграрен туризъм в Майорка са в портокалови или смокинови гори. Там предлагат прясна храна на гостите, а продуктите са отгледани на място.

Аграрен туризъм в Бразилия

Brazilia

Бразилия

Бразилия е държава с много природни ресурси и жизнена, разнообразна земеделска индустрия – от тропични цветя и плодове, до говеда и захарна тръстика. Бразилия запазва своята, основана на фермите, икономика, с огромни скокове през вековете.

Хората, които сериозно се интересуват от земеделски практики, поставят тази обширна страна в списъка си с места за посещаване, заради своите иновативни и устойчиви прктики, които други страни се борят да научат и имитират.

Аграрен туризъм в Хавай

Hawaii

Хавай

Хавай е перфектното място за тези, които искат тяхното фермерско приключение да има екзотичен край. Петдесетият щат се слави с добре развита в селския туризъм индустрия, която може да обслужва хора с интереси в разнообразни области.

Хавай е привлекателен за туристи, които искат да изпитат типичното тропическо фермерско преживяване, или просто да научат нещо ново и да опитат от най-добрите земеделски продукти в щата.

Възможностите за аграрен туризъм са от посещаване на плантации с кафе в големия островен регион Кона, през изучаваане на плантациите на Мауи,  до отсядане в органична ферма на леснодостъпния остров Оаху.

Има достатъчно опции за обиколки на ферми, където хората могат да се насладят на стандартен хавайски плаж или приключенска ваканция и да включат някои дейности от селския туризъм в своя маршрут, без да се фокусират изцяло върху фермите.

Аграрен туризъм в Гренада

Grenada

Гренада

Гренада, която е рай за земеделието, се разраства и като туристическа дестинация. От какаови плантации до ферми с подправки,  тази малка островна нация разполага с богати атракции за аграрен туризъм.

Индийско орехче, карамфил, канела и куркума тук се отглеждат в количества, почти равни на тези в останалите точки по западното полукълбо, взети заедно. Един от най-добрите за селски туризъм карибските курорти – имението “Белмонт”, е тъкмо в Гренада. То е на три века и има преуспяващ бизнес с какао и индийско орехче.

“Белмонт” разполага с органична ферма и ресторант, който предлага традиционна гренадска храна от местни продукти. Всеки турист, който иска да опита екзотична храна от източника, трябва да приеме Гренада за своя топ избор.

Аграрен туризъм в Калифорния

California

Калифорния

Калифорния е едно от най-добрите места в САЩ,  където да се насладите на фермерски престой. Много малки семейни ферми в този западен крайбрежен щат разчитат на селски туризъм като източник на доходи.

Голяма част от туристите отсядат във винарски изби и лозя в централното крайбрежие и областта Сонома, а малки семейни ферми и обширни ранчота предлагат близост до селския живот. Някои от тези ферми учат гостите си на някои земеделски техники и дори предлагат стратегии за биологично производство.

Калифорнийският университет има програма за малки ферми, която помага на производителите да създават образователно-ориентиран бизнес в селския туризъм.

Аграрен туризъм на Филипините

Philippines

Филипини

Филипините с многобройните си острови са идеалното място за посещение на различни места за аграрен туризъм, или пък за фокусиране на определен продукт. От огромни ананасови плантации, до ферми за орхидеи, пчелини, до малки плантации, специализирани в отглеждането на екзотична тропична продукция като драконов плод или папая – това са Филипините.

Правителството на тази красива азиатска островна нация се опитва активно да подкрепя и развива този бизнес, който вече е успешна ниша за местните фермери и компании.

Maria-Atanasova

Мария Атанасова

Превод: Мария Атанасова

Студентка “Аграрен туризъм”
в Аграрен университет – Пловдив

Снимки: Mother Nature Network

 

Споделете.

Коментирайте

Close