Вкуси България със SlowTours.bg

Още три страни от ЕС защитиха свои колбаси и сортове, България изостава

0

Още три страни членки на Европейския съюз защитиха като географски указания свои сортове плодове и колбаси, докато България изостава от процеса на защита на свои продукти по Европейските схеми за качество.

Словакия вписа наденицата си „Liptovské droby“ в Регистъра на защитените географски указания (ЗГУ). Колбасът се приготвя по занаятчийски метод в региона Липтов в северната част на Словакия. Пълнежът е от пържени картофи и подправки, пълнени в естествени обвивки от свинско или телешко месо.

Унгария защити свой сорт вишни “Újfehértói meggy”, произведени в района на Nyírség, в Източна Унгария. Сортът е свързан с с липса на горчивина, има бургундскочервена обвивка, цветна пулпа и приятно тръпчив вкус. Тези характеристики са свързани с климатичните условия в региона, както и с човешките познания, свързани със сортовия подбор и метода на отглеждане.

Хърватия, която се присъедини доста след нас към ЕС, защитава цели два свои деликатеса –  “Dalmatinska panceta” и “Dalmatinska pečenica”. Първият е панчета – дълготраен сушен месен продукт с правоъгълна форма, а вторият – месен продукт без кости, направен от дългия гръбен мускул на прасето. Новите четири продукта ще се присъединят към 1514 вече защитени по Европейските схеми за качество храни.

Полша34
Хърватия31
Чехия30
Словения23
Унгария19
Словакия13
Литва7
Латвия3
България3
Естония0

От таблицата се вижда къде сред страните от Източна и Централна Европа стои нашата страна по отношение на регистрираните по Европейските схеми за качество продукти. За 14 години членство в ЕС България има едва три регистрирани продукта със защитено наименование за произход (ЗНП) и като ЗГУ – Българско розово масло, Странджански манов мед и Горнооряховски суджук, а като храни с традиционно специфичен характер са вписани пет – Филе “Елена”, Луканка “Панагюрска”, “Кайсерован врат Тракия”, Роле “Трапезица” и Пастърма говежда.

В момечна тече процедура и за регистрацията на Българско кисело мляко и Българско бяло саламурено сирене. Идеята на схемите ЗНП и ЗГУ е да подпомагат местната икономика и производство. “В държавите членки от Централна и Източна Европа от години много силно се работи по защита на собствени продукти с географски означения.
Георги Събев
Цифрите сами говорят. Парадоксално е, че нашата страна с такива природно-климатични дадености и толкова богата и разнообразна кулинарна история, е на едно ниво със страна с влияние от арктичния север като Латвия и практически почти на дъното в региона, водеща единствено пред едномилионна Естония”, коментира за Агроновините експертът по Европейските схеми за качество и съветник в Европейския парламент Георги Събев.

“Дори съседна Румъния направи много, като за последните 5 години защити 6 продукта, а 4 други са в процедура на защита. Необходим е цялостен държавен подход и подкрепа, като местните власти и общините имат огромна роля тук, която за съжаление не развиват достатъчно. Схемите за ЗНП и ЗГУ дават видимост и носят добавена стойност често за малки и отдалечени региони. Те са визитна картичка, която привлича посетители и откроява местните производители”, допълни Събев.

 

Споделете.

Коментирайте

Close