Caryx

От 20 ноември пчеларите кандидатстват за помощ de minimis

1

От 20 ноември до 1 декември 2017 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФЗ-РА. Бюджетът на помощта е 2 400 000 лева. Това реши УС на ДФЗ на свое редовно заседание на 13 ноември 2017 година. Подпомагане ще получат пчелари с между 20 и 200 пчелни семейства включително. Тези, които отглеждат над 200 пчелни семейства могат да се включат в държавната помощ само за първите 200.

Финансовата подкрепа е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и има за цел да компенсира направените от пчеларите разходи за зазимяването и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2015 г.– 2017 г.). Размерът за подкрепата на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване.

Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които трябва да са регистрирани земеделски стопани до 29.09.2017 г., по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Срокът за изплащане на помощта е до 18 декември 2017 г. Още информация за помощта de minimis за пчелари може да откриете на сайта на ДФЗ.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. пчелар on

    Поредната подигравка с пчеларите. „Експертите“ творящи критериите за кандидатстване за и без това мижавото подпомагане виждали ли са работещ пчелен кошер? Имат ли представа по кое време на годината се добива пчелния мед и в какви срокове се реализира добитата през стопанската година продукция? Едва ли …. Не е ли целта да се подпомогнат пчеларите? … за вложените средства за подхранване и опазването от болести на пчелните колонии, за подпомагане възстановяването след вече пострадали от подмор по една или друга причина пчелни семейства…. Или това е начин за извиване на ръце на хората да продават стоката си на неизгодни за тях цени? Търсене на едро почти няма, а ако все пак има такова цените са смешни…. и дори да склоним да продаваме чакаме с месеци след взети проби да бъде изкупен изкарания с толкова труд пчелен мед. И какво се получава – държавата иска да помага или да се подиграва? Какво се случва с хората продали меда си от 2016 г. в периода след Де минимис 2016 и преди началото на календарната 2017, а към 30.11.2017 все още не продали реколта 2017г.? В единия случай продали прекалено късно, а в другия прекалено рано …. или по-точно в правилния момент 2 поредни години да не получиш нищо от държавата.

Коментирайте

Close