Земеделци: Отказват ни гориво срещу ваучери

0

Бензиностанциите отказват гориво срещу ваучери, алармират от НАЗ

Доставчиците на горива и бензиностанциите отказват да приемат ваучерите за гориво, които земеделското министерство предостави на земеделците. Изказваме силното си възмущение от невъзможността за използване на ваучерите за гориво и от неефективността на разработения механизъм за преотстъпен акциз, се казва в писмо на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), изпратено до председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. Светла Бъчварова, до зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

“Независимо от множеството сигнали, изпратени от НАЗ и земеделски производители към земеделското министерство и министерството на финансите, повече от десет дни след старта на кампанията по издаване на ваучерите, все още нито един земеделски производител не е успял да си закупи гориво с ваучер”, се казва още в писмото.

НАЗ: Ваучерите за гориво са ялова държавна помощ

По думите на земеделците, доставчиците на горива и бензиностанциите отказват да приемат ваучерите за гориво, поради недостатъчната яснота в процедурата или поради икономическата неефективност на схемата. “На този етап ваучерите за гориво са ялова държавна помощ, популистки предоставена предизборно на земеделците”, коментират още от НАЗ.

НАЗ настоява компетентните органи спешно да вземат необходимите мерки за справяне с проблема, тъй като земеделските производители са в усилена кампания по извършване на интензивни агротехнически мероприятия и ежедневно се нуждаят от горива.

Споделете.

Коментирайте

Close