Вкуси България със SlowTours.bg

Откриха фипронил и в яйца на български производители

0

Българските санитарни власти откриха наличие на фипронил в кокоши яйца от родни производители, съобщи днес аграрният министър Румен Порожанов. Яйцата са на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД. Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг, от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги купили.

Фипронилът е препарат, който се използва в борбата с насекомите. Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки. Използва се още във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми. Симптомите на човешкото отравяне с фипронил са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

В края на август Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че у нас е получена пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил. 500 кг от продукта са доставени в търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Замърсеният яйчен прах е доставен от Германия до две наши производствени предприятия на територията на страната. Открити и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени.

До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки. Проследявани са доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, съдържащи фипронил. БАБХ връчи предписания да изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.

Първите съобщения за фипронила се появиха в средата на юли. На 1 август Холандия съобщи за откриването на инсектицида в около 100 хиляди яйца, пуснати за продажба в магазините. Досега партиди с яйца и яйчени продукти с отровата са локализирани в 16 страни в Европа и в Хонконг.

Предполага се, че холандският производител на препарати за домашни животни ChickFriend нелегално е добавил фипронил в препарат, смятан за безопасно средство за обезпаразитяване на птици и други домашни животни. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. През септември Европейската комисия планира извънредна среща на земеделските министри за обсъждане на последствията от кризата с фипронила.

Споделете.

Коментирайте

Close