Вкуси България със SlowTours.bg

Отпадъците в кошера показват състоянието на пчелите

0

От отпадъците, извадени от дъното на кошера, може да се съди за състоянието на пчелните семейства. Пробата може да се вземе през входа с тел, огънат във формата на буквата Г. С него на прилетната дъска се издърпват умрели пчели и отпадъци.

Когато на дъното има умрели пчели с подути коремчета, това е показател за отравяне с манов мед (манова токсикоза) или заболяване от нозематоза. Ако в пчелните гнезда има мишки, в отпадъците се откриват само коремчета, главички и крачета от пчели и миши изпражнения, тъй като мишките не ядат гитиновата обвивка на пчелите.

Оглеждане на отпадъците от дъното

При наличие на кристализирал мед в пчелните гнезда, между восъчните отпечатки на дъното на кошера се забелязват много кристалчета. Пак с тел, огънат като буква Г, се извършва периодичното почистване от умрели пчели, лед и сняг. Почистването е важно, поради това, че през входа на кошера се осигурява чист въздух на пчелното семейство.

През зимата в пчелина може да се проявят някои незаразни болести. Това налага пчелните семейства да се предпазват от всички фактори, които допринасят за проявлението на заболявания. През този период от живота на пчелните семейства най-честата причина за появата на заболявания е безпокоенето на семействата.

Добре подготвените и правилно зазимени пчелни семейства не изискват особени грижи. Необходимо е периодично да се посещава пчелинът, да се оглеждат кошерите и да се окаже помощ там, където има нередности – съборени кошери или покриви, затрупване на кошерите със сняг, запушване на входовете и др.

Понякога при зимни условия се налага да се извърши преглед на пчелни семейства за отстраняване на някои нередности. За целта кошерът се внася в по-топло помещение за 1-2 часа и след това се премества в затоплена до 20-25°С стая.

Спасяване на пчелни семейства

При случай на събаряне на кошери, при което питите са разместени и пчелното гнездо е нарушено, е възможно премръзналите пчели да бъдат спасени. Пчелите се смитат и заедно с питите се внасят в затоплена стая (20°С). Гнездото се подрежда в здрав и чист кошер, а питите се напръскват със захарен сироп. Когато пчелната майка е загинала, пчелите се присъединяват към друго по-слабо семейство.

През януари пчеларите може да помислят за ремонт на оборотните кошери и пчеларския инвентар и снабдяване с нов, както и за сковаване и зателване на рамки и снабдяване с восъчни основи.

Подхранване на пчелите

Когато пчелните семейства са зазимени с малко мед е необходимо да се подхранят още в началото на годината, за да не загинат от глад. За целта може да се дадат пити с доброкачествен мед (получен от здрави пчелни семейства). Питите с мед предварително се държат в затоплено помещение (за 1-2 часа) и след това се поставят в пчелното гнездо така, че да бъдат обхванати от кълбото. Когато в пчелното гнездо има пило, питата за подхранване се поставя до последната пита с пило.

В пчеларската практика за зимно подхранване на пчелните семейства се използват и твърда храна – кристализирал мед или медно-захарно тесто. От твърдата храна се оформят питки с дебелина 1-2 см и тегло 0,500-0,800 кг. Питките се увиват в марля, тензух или перфорирана хартия и се поставят върху горните летвички на рамките над пчелното кълбо.

Съветите за пчелари са от най-новата книга “Сезонна работа в пчелина” на проф. Иванка Желязкова, ръководител на катедрата по пчеларство в Тракийския университет. Публикуваме ги с разрешението на авторката.

Споделете.

Коментирайте

Close