Вкуси България със SlowTours.bg

Отпускат 84 млн. за акциз на горивата за земеделците

0

84 млн. лева ще бъдат заложени в бюджет `2014 за акциз на горивата за земеделците

В бюджета за 2014 г. ще бъдат заложени 84 млн. лева за акциз на горивата за земеделците.”Обсъдили сме това с премиера Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов”, съобщи аграрният министър проф. Димитър Греков  пред ТВ Европа.

Държавата ще компенсира акциза на горивата за земеделците чрез ваучери. Условието е горивото да се използва за селскостопанските машини и техника. Те ще са за определено количество горива, което ще се определя индивидуално. Ваучерите ще се издават от ДФ “Земеделие”.

Акциз на горивата за земеделците ще се приспада, ако те нямат публични задължения и финансови затруднения в бизнеса, както и ако не са в процедура по несъстоятелност. Правото на ваучери се отменя за нарушения, извършвани в продължение на 2 г.

Обратното начисляване на ДДС за сделки със зърно ще започне от 1 януари 2014 г., съобщи още министър Греков. В момента се съставят наредбите за връщането на данъка на производителите в срок от един месец.

През декември ще бъдат изплатени още 40 млн. лв. на животновъдите, допълни министърът. През последния месец на тях са били преведени близо 45 млн. лв. „Работим така, че животновъдството да заеме своето важно място в селскостопанската политика на страната”, обясни проф. Греков.

 

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close