Вкуси България със SlowTours.bg

С какви отрови инжектират пилетата, за да тежат (ВИДЕО)

0

С какви отрови инжектират пилетата?

Производители на пилета и колбаси от пилешко месо масово ги инжектират с различни разтвори и добавки, за да увеличават теглото им и да трупат печалби. Обработен чрез т. нар. тумблиране или шприцоване, един бройлер може да „порасне” с около 65%. Технологията се използва масово при приготовлението на варено-пушени деликатеси, шунка и продукти, минали топлинна обработка. Тя обаче е неприемлива за употреба при пилешкото месо.

Бройлер

Бройлерите минават обработка, която вреди на човешкото здраве

Допустимата доза за добавките в месопреработвателната промишленост в Европейския съюз е 3-5 на сто, но у нас достига 60-80%. Консумацията на продукти, в които тези вещества са над нормата, води до проблеми с костите, стомаха, бъбреците и черния дроб, предупреждават лекарите.

Какви отрови съдържат пилетата?

В същото време български производители признават, че всички тумблирани  пилета се инжектира комбинация от фосфати, карагенан, нитрити, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите много вредни за здравето.

Натриев фосфат (E339)

Натриевите фосфати са антиоксидант, натриеви соли на фосфорната киселина. Предпазват продуктите от гранясване и запазват цвета им при термична обработка. Фосфатът е бяла, хигроскопична сол, която играе ролятата на емулгатор, регулатор на киселинността, фиксатор на цветовете, стабилизатор и овлажнител.  В промишлеността се използва в почистващи и миещи препарати, прахове, избелващи средства, но напоследък европейските страни се отказват от използването на такива продукти. Причината е, че те изтичат във водоемите и водят до т. нар. еутрофикация – цъфтеж на водата, което е опасно за екосистемата.

Натриев фосфат

Натриев фосфат

В хранително-вкусовата промишленост натриевият фосфат се влага в тестените изделия, сладкишите, безалкохолните напитки, млечни и киселомлечни продукти, суха сметана, мляко на прах, бързоразтворими супи, пюрета, бульони на кубчета, разтворими чайове, кетчуп, сосове, топени и зрели сирена, консерви, колбаси и тумблирани пилета.

Честата употреба на продукти с натриев фосфат води до промени в метаболизма на минералните соли в човешкия организъм. Е 339 предизвиква извличането на калций от костите и зъбите, което се отразява неблагоприятно на общото здравословно състояние. Фосфатът потиска работата на храносмилателната система и причинява чести стомашни разстройства.

Смята се, че фосфатът е канцероген и постоянната му консумация е един от факторите, които са предпоставка за развитието на рак.

Натриев нитрит (Е250)

Разтворът на натриев нитрит или нитритна сол се използва за киснене на месото, тъй като при тази технология то поема вода като гъба. По този начин увеличава теглото си с 50%, а някои търговци на добавката твърдят, че рандеманът се вдига със 150%. Нитритната сол се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Натриевият нитрит се смята за канцерогенен и е на челно място в списъка с най-опасните хранителни добавки, които се влагат при производството на продукти от месо – пилета, наденица, пушени меса, сухи колбаси, бекон, шунка, пеперони, всички видове салами, замразена пица с месо, консервирани супи с месо, замразени храни с месо, равиоли и паста с месо, детски храни с месо, кълцани меса използвани в ресторантите и всички консервирани червени меса.

Натриев нитрит

Натриев нитрит

Доказано е, че натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. При обработка на продуктите при висока температура, той се превръща в химически агент, който може да причини тумор.

Натриевият нитрит води до образуването на нитрозамини в организма, а те са причина за рязкото увеличаване на риска от образуване на рак.

Учените са доказали, че консумацията на консервирани увеличава риска от рак на панкреаса с 67%, а консумацията на 50 грама дневно на подобно месо повишава риска от рак на дебелото черво с 50%.

През 1970 г. е направен опит за забрана на натриевия нитрит, но регулацията на храните, доминирана от корпоративни интереси и лобита, отстъпва пред производителите на месо.

Карагенан (Е407)

Карагенаните са природни сулфатирани полизахариди. Те се получават от т.нар. червени водорасли, които виреят в топлите морета около бреговете на Филипините, Индонезия, Чили, Франция, Канада и САЩ. Карагенаните са били познати на китайците още в дълбока древност, но промишленото им производство започва през 30-те години на ХХ век в САЩ. Само във Филипините, където се произвежда 80% от световния добив на карагенан, всяка година се преработват над 50 000 тона суровина.

Карагенанът е гелообразуващ агент, който масово се използва в хранителната промишленост като сгъстяващо и стабилизиращо средство. Има специфично взаимодействие с белтъците. Прибавянето на готварска сол, води до 12-кратно увеличение на здравината и пластичността на получения гел. Карагенанът има свойството да свързва под формата на устойчив гел от 20 до 120 пъти повече вода от собствената му маса.

Карагенан

Карагенан

В месната промишленост карагенанът се използва предимно за намаление на количеството на основните суровини като месо и мазнини, за сметка на увеличаване на съдържанието на вода. В млечната промишленост той се използва за сгъстяване и желиране на мляко и млечни напитки, пудинги, кремове, кондензирано мляко, за подобряване на консистенцията и повишаване на добива при меки и твърди сирена.

Карагенаните се използват още за желиране на месни и рибни продукти, за стабилизиране на пяната в пивопроизводството, в сладкарството, козметиката и др.

Неотдавна Световната здравна организация настоятелно препоръча храни, съдържащи карагенан, да не се консумират от бременни и малки деца. Тази мярка беше предизвикана от изследвания на учени, според които карагенанът, или по-точно неговата частично разпадната молекула – полигенан, предизвиква язва и рак на храносмилателния тракт у някои опитни животни. Според доктор Ръсел Блейлък, специалист по хранителни добавки, както и според негови колеги, веществото може да предизвика възпаление на червата, алергии, да отслаби имунната система на организма, а в по-големи дози – да понижи асимилацията на важни минерални вещества.

Карагенанът не се разграждат в стомашно-чревния тракт, не се абсорбира и не се усвоява.

Още какви отрови инжектират в пилетата?

Мононатриев глутамат (Е621)

Натриевият глутамат, или известен още като китайска сол (Е621), представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Известен е още с наименованията Monosodium Glutamate, Hydrolyzed Vegetable Protein, Accent, Аginomoto, Natural Meat Tenderizer или с абревиатурата MSG.

Използва се като добавка в меса и колбаси, салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите.

Натриев глутамат

Мононатриев глутамат

При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. MSG предизвиква диабет, мигрена, аутизъм, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер.

След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна. Изследователите смятат, че натриевият глутамат се влага в храната, тъй като хората развиват зависимост към него и купуват съдържащите го продукти постоянно.

Гума ксантан (Е415)

Хранителната добавка гума ксантан също се използва при тумблирането на пилета. Тя осигурява по-стабилна и пластична структура на бройлера. Гума ксантан се добавя към сосове, сладолед, десерти, тестени изделия и напитки.

Добавката обаче заразява с некротичен ентероколит кърмачета и деца. Неотдавна здравното министерство на Канада предупреди, че някои сгъстители за кърма и бебешка храна могат да бъдат опасни. САЩ също заявиха, че се повишава броят на случаите на ентероколит.

Гума ксантан

Гума ксантан осигурява пластична структура на бройлера

Некротизиращ ентероколит е възпалително заболяване. Болестта се проявява по различни начини. Допълнителните функции включват спиране на дишането, забавена сърдечна дейност, сънливост, раздразнителност, лошо хранене, шок и кръвотечение.

Също така е възможно подуване и хиперестезия стомаха, повръщане, илеус-чревна непроходимост, подуване на корема, кървави изпражнения. Други сипмтови са летаргия, ниско кръвно налягане, бледност.

Гума гуар (Е412)

Гума гуар се използва като сгъстител, предотвратява образуването на ледени кристали.

Гума гуар

Гума гуар може да причини задавяне

Когато гума гуар, която е от растителен произход, попадне в храносмилателната система, има ефекта на слабително.

Засега се смята, че използването на гума гуар в малки количества в хранителните продукти и напитки е безвредно за организма. Но здравните власти предупреждават, че предизвиква задавяне, особено при деца.

Според други информации суровината за производството на гума гуар е внос от Индия и е замърсена с диоксин. В Руската федерация вече няколко хранителни продукти, съдържащи гума гуар, са открити опасни за здравето токсини.

Примерна рецепта за шунка

Приготвя се с използването на добавка за шункови колбаси „Рандекс”, а самата рецепта е от сайта на фирмата, която я предлага на пазара: нетлъсто свинско месо 100 kg, вода / лед 40 – 45 kg , препарат “Рандекс ” 4 kg , готварска сол 3 kg, натриев нитрит 15 g, овкусител за шунка.  Полученото количество шунка е 150 кг.

Споделете.

Коментирайте

Close