InVigor_Promo

Отстъпката от акциза за литър закупен газьол падна с 2 стотинки

0

Отстъпката от акциза за литър закупен газьол през 2017 г. пада с две стотинки и вместо миналогодишната ставка от 40 ст. сега е 38 стотинки. Сумата е определена със заповед на министъра на земеделиетo, храните и горите Румен Порожанов.

Подпомагането е по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”. До края на 2018 г. ще бъдат изплатени близо 73 млн. лв.

Средствата от първия транш ще бъдат наредени до 10 декември, съобщи директорът на ДФ “Земеделие” Живко Живков по време на 8-ия Национален агросеминар “Зърнопроизводството на кръстопът?”, организиран в Пловдив от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Останалата част от средствата ще бъдат преведени в началото на 2019 г. Заявленията за помощта се подават заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя на базата на методика с разходни норми.

Помощта се изплаща на земеделските стопани директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво. Отстъпката от акциза за горивата, която се прави на земеделските производители, е по одобрена в Брюксел държавна схема, която може да действа до 2020 г.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close