Отварят извънредно мярка 121 за земеделска техника

0

Държавен фонд „Земеделие“ отваря извънредно мярка 121 “Модернизация на земеделските стопанства”. Тя е от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и приемът на заявления ще продължи само пет дни – от 7 до 12 септември. Ще се приемат единствено проекти за закупуване на земеделска техника, уточняват от ДФ “Земеделие”.

Определеният бюджет за приема по мярка 121 е малко над 97 млн. лева. Минималният размер на общите допустими разходи по един проект е близо 30 000 лева, а максималният е малко под 1 милион лева. Заявленията за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по място на извършване на инвестицията. Критериите за одобрение на внесените проекти и тяхното класиране са по Наредба 8 от 2008 г.

Срокът за подаване на заявленията е само пет дни, защото страната ни трябва да приключи с разплащането на средствата по старата Програма за развитие на селските райони до края на годината, обясни в събота аграрният министър Десислава Танева. Тя уточни, че одобрените проекти ще трябва да бъдат приключени до началото на ноември.

Министър Танева добави, че интересът към аналогичната на 121-ва мярка – 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” по ПРСР 2014-2020 г. е бил огромен и средствата за земеделска техника не са стигнали. С приема по 121, според министър Танева, се дава шанс на земеделските стопани да подготвят проектите си и да кандидатстват само за земеделска техника.

 

Споделете.

Коментирайте

Close