InVigor_Promo

Пъпешите – новата култура за източване на европейски субсидии

0

Подпомагането на производството на пъпеши по схемите за обвързана подкрепа е новата схема за източване на европейски субсидии. След като бяха неправомерно усвоени милиони левове субсидии за калифорнийски червеи, тикви, моркови и картофи, сега пъпешите са новият начин за печалба на лесни пари, съобщава в. “Марица”.

С 204% са нараснали площите с пъпеши полско производство след старта на обвързаната подкрепа, сочат данните на аграрното министерство. Растеж има и при площите на всички подпомагани зеленчуци полско производство при тиквите – 504%, дините – със 185%, при градинския фасул – със 166% и градинския грах – с 98%. По-късно субсидиите за тикви, грах и зелен фасул бяха премахнати,  но не и за пъпешите. 1/5 от площите с пъпеши са концентрирани в Пловдивска област, показват данните на Държавен фонд „Земеделие”. 

Фермер, засадил 500 дка с пъпеши, получава над 30 000 лв. само от субсидията

Миналата година в рамките на схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) субсидията бе 735,49 лв./ха за първите 30 ха и 490,33 лв./ха за допустимите площи по схемата над 30-ия хектар. Това означава, че фермер, засадил 500 дка с пъпеши, само от субсидията получава над 30 000 лв.

В края на 90-те години на ХХ в. в района на Садово почти всяко семейство отглеждало между 5 и 10 декара с пъпеши. Появило се обаче заболяване, което причинило масово загиване на пъпешите и хората се отказали да ги гледат.  Доц. д-р Петър Чавдаров, ръководител отдел „Растителна защита” към Института по растителни и генетични ресурси „Константин Малков” в Садово, проучил детайлно болестта и открил гъбата, която причинявала фузарийното увяхване по пъпешите.  Ученият е доволен, че производството на пъпеши се съживява, но не игнорира факта, че ги отглеждат псевдоземеделски производители, само за да са в играта със субсидиите.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close