Вкуси България със SlowTours.bg

Първи случай на Африканска чума по свинете потвърден у нас

0

Първи случай на Африканска чума по свинете е засечен и в България. Заразата е открита при домашни прасета в провадийското село Тутраканци, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от БТА.

Вчера след сигнал за болни прасета са взети проби от домашния свинарник на Росен Боев в Тутраканци. Тестовете в националната референтна лаборатория потвърждават, че става дума за опасната болест, казаха за Агроновините от Българската агенция по безопасност на храните.

„Силно се надявам да не повторим грешките от Ямболско и Бургаско“, коментира за Агроновините Румен Андреев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, визирайки масовото безконтролно избиване на здрави овце и кози в регионите на Странджа и Сакар заради опасенията от чума по дребните преживни животни.

„Дано българската държава вземе незабавни и строги мерки за неразпространение на болестта – нещо, с което властите в Румъния не се справиха. Нужна е перфектна координация между отделните институции“, призова Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня – Шумен.

Още тази вечер 23 свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени, каза на извънредна пресконференция директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев. Собственикът на болните прасета се е опитал да ги лекува, но безуспешно. Най-близкият индустриален свинекомплекс до домашната ферма е на 40 км.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Тутраканци и Бозвелиско в община Провадия, област Варна. Обявява се и десеткилометрова зона около огнищата, в която влизат населените места от общините Провадия, Аврен, Долни Чифлик и Дългопол.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспортът на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине, както и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите, посочват от БАБХ.

Една от превантивните мерки на българските ветеринарни власти срещу Африканската чума по свинете бе изграждането на телена ограда по сухопътната граница с Румъния на стойност 1,1 млн. лева. Още преди три седмици БАБХ събра свиневъдите на среща и ги предупреди, че ако болестта проникне и у нас, ще трябва сами да евтаназират животните си.

В БАБХ са изумени, че първото огнище на болестта е открито толкова навътре в страната. Вчера Агроновините съобщи, че огнища с опасното заболяване вече има на 5 км от границата ни с Румъния. Там са регистрирани над 725 огнища на Африканска чума по свинете като в повечето случаи става дума за прасета, гледани на село. Заразата е открита и в промишлени свинекомплекси. Избитите до момента животни в Румъния са около 300 000.

Заболяването не е опасно за хората, но вирусът е много устойчив в околната среда и води до огромни икономически щети. В световен мащаб няма разработени ваксини и методи за терапия. Борбата с опасната болест в страни като Португалия и Испания продължава десетилетия.

Споделете.

Коментирайте

Close