Вкуси България със SlowTours.bg

Първите трактори приличали на малки пътни локомотиви

0

Първите трактори с двигател се появяват през 1868 г.

Първите двигателни трактори използват пара и за първи път се появяват през 1868 г. Те са проектирани с формата на малки пътни локомотиви и са управлявани от един човек в случай, че двигателят тежи по-малко от 5 тона. Използват са се за превози и най-вече при търговията на дървени материали. Най-известният трактор с парен двигател е Garrett 4CD, разказва електронното издание about.com.

В книгата на Ралф Сандърс „Най-добрите фермерски трактори“ (Vintage Farm Tractors) се споменава, че „първата компания, която използвала бензин за гориво е Charter Gasoline Engine Company от Стерлинг, щата Илинойс. Техният бензинов двигател, изобретен през 1887 г. скоро довежда до създаването на ранните бензинови трактори, още преди думата „трактор“ да се въведе в употреба. Създаденият двигател е прикрепен към шаси с двигател Rumley, който е на парна тяга. През 1889 г. се произвеждат шест от тези машини. Те се превръщат в първите работещи бензинови двигатели.

Обикновен фермер от Айова създава първия бензинов трактор

Книгата включва и историите на няколко други ранни трактори, задвижвани на бензин. „Джон Фройлич, обикновен вършач от щата Айова решава да подкара вършачката си на бензин. Той поставя бензинов двигател “Ван Дюзен” на шаси “Робинсън” и монтира собствено зацепване за по-голяма движеща сила. Фройлич успешно използва машината, за да захрани вършачка, която е пригодена за стационарна работа.

Това се случва през неговия 52-ри жътварски сезон, а годината е 1892, мястото – Южна Дакота. Тракторът на Фройлич, предшественик на по-късно появилия се Waterloo Boy, се смята от мнозина за първия успешен и известен бензинов трактор. Машината на Фройлич е основа за направата на редица стационарни бензинови двигатели и в последствие и на известната марка John Deerе с техния двуцилиндров трактор.

Първите пионерски опити на Дж. А. Кейз за създаване на бензинов двигател датират до 1894 г. или може би дори и по-рано, когато калифорниецът от Стоктън, Уилиям Петерсън посещава Расийн (Уисконсин), за да се опита да направи експериментален двигател за Кейз. Рекламите на Кейз от 40-те години на ХХ век, които се връщат към историята на фирмата в областта на бензинови трактори, споменават 1892 за годината на създаване на бензиновия двигател на Патерсън.

Патентът от своя страна показва 1894 г. По-ранната машина е работила, но не на достатъчно добро ниво, че да се пусне в производство.

Компанията на Харт и Пар е “виновна” за въвеждането на думата трактор

Чарлз Харт и Чарлз Пар започват пионерската си работа въху бензиновите двигатели през началото на XIX век, докато следват машиностроене в Уиско̀нсинският университет в Мeдисън. През 1897 г. двамата откриват компанията за бензинови двигатели „The Hart-Parr Gasoline Engine Company“ в същия град. През 1900 г. те местят централата й в град Чарлз, щата Айова, където те намират финансиране за производството на бензинови двигатели, основани на иновативните им идеи.

Усилията им ги довеждат до издигането на първия завод в САЩ за производство на бензинови двигатели. Компанията им е “виновна” за въвеждането на думата трактор в употреба. Тя се използва за машините, които до тогава са се наричали бензинови двигатели. Първият трактор Hart-Parr No.1 е произведен през 1901 г.

Хенри Форд произвежда първия си експериментален бензинов трактор през 1907 г.

Хенри Форд произвежда първия си експериментален бензинов трактор през 1907 г. под ръководството на главния инженер Джозеф Галъмб. Тракторът се е назовавал като „автомобилно рало“, тъй като „трактор“ все още не се е използвал. След 1910 г. бензиновите трактори се използват най-вече в земеделието.

Компанията Фрик се е намирала в Уейнсбъро, Пенсилвания. Джордж Фрик основава бизнеса си през 1853 г. и изработва парни двигатели през 40-те години на ХХ век. Компанията също така е била известна със своите дъскорезници и хладилни агрегати.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод от английски език: Дона Петкова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close