Пазарът на български агнета се срина с изкупна цена от 4 лева за килограм

2

Пазарът на български агнета се срина, а предлаганите от търговците цени са средно с два лева по-ниски, отколкото през 2019 г. Прогнозите са за още по-голяма стагнация, както и за очакван внос на евтино агнешко от Северна Македония.

Изкупвачите предлагат по 4 и 5 лв. за килограм живо тегло, ако агнетата са до 35 кг, и са готови да ги вземат от място, ако животновъдите имат за продаване повече от 100 броя. Самите овцевъди обаче не са съгласни да продават на цени под шест лева за килограм. Някои прогнозират още по-голям срив в цените и практическа невъзможност младите животни да бъдат продадени по време на Великденската кампания.

“При създалата се ситуация няма да можем да продадем продукцията си, която е жива стока и всеки ден иска грижи и храна. Като аз така и останалите колеги предполагам имат запаси и разчети до края на март да продадем агнетата, но ако не успеем какво ще се прави?”, коментира в социалната мрежа Facebook овцевъдът Милчо Митев от Сливен. Някои предупреждават, че предстои тотален срив в цените, но въпреки това други животновъди са категорични, че под 6 лева на килограм няма да продават. “Ще ги консервирам и пак няма да ги дам под 6 лв., което е малко за тази хамалогия!”, казва Саид Хюсеин от шуменското село Лятно.

Перспективите са още по-мрачни, тъй като се очаква внос на евтино агнешко месо от Северна Македония. “Там цените за килограм живо тегло са около 4,20-4,50 лева в момента. Не се знае дали няма да паднат още. такъв внос би убил българските фермери”, коментира пред Агроновините Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. какво ще направи браншовата организация, за да защити българските овцевъди, четете в интервюто със Симеон Караколев в Агроновините.

Споделете.

2 коментара

  1. немога да разбера тез джамбази те все си гледат тяхното а в магазина друго свинското отиде над 10 лв на кг инфлацията отива нагоре бензина би трябало да намалее то си стои намястото си нямам зор да продавам какво туи 4.5лв направо си е подигравка

  2. Голяма подигравка да вземат,и да гледат да видят как се гледат животни,каква е хамалогията и тогава ако искат да ги раздават без пари🤔

Коментирайте

Close