Вкуси България със SlowTours.bg

Пазарът на „суперплодове“ в ЕС ще нарасне със 7 на сто

0

Търсенето на боровинки, малини, ягоди, къпини и годжи бери ще нараства бързо през следващите години. „Суперплодовете“ завладяха американските пазари, окупираха Европа и си пробиват път във все по-големи райони на Азия. Консумират се замразени, в напитки, като добавка към плодови млека, сладолед и сладкиши. Горските и т. нар. меки плодове все по-често се използват като съставка в различни хранителни добавки, както и в козметиката.

И това не е случайно – „суперплодовете“ са богати на антиоксиданти, фибри, витамини, минерали и хранителни вещества, които са в основата на здравословното хранене. Това са ягоди, малини, къпини, боровинки, касис, френско и цариградско грозде, както и по-екзотичните годжи бери, сибирска боровинка, облепиха и други.

Всички сегменти на пазара на горски и меки плодове – прясна и замразена продукция, сушени плодове, екстракти, сокове, масла бележат значителен ръст през последните години.

България е на 15-о място по стойност на износа на замразени меки плодове

Основните характеристики на меките плодове – малотрайност, трудоемко бране, високи вкусови и хранителни качества, определят в голяма степен цените и географията на пазара им. Международната търговия с меки плодове (пресни и замразени) надхвърля 7,5 млрд. USD към 2016 г. Европа и САЩ заемат близо 80% дял от изтъргуваните количества, следвани от Китай и други държави в Далечния изток. България е на 15-о място по стойност на износа на замразени меки плодове с 1,2%.

В САЩ горските плодове вече имат водеща роля в търговията с пресни плодове на дребно (5,6 млрд. USD), изпреварвайки традиционно консумираните ябълки и портокали. Европейският съюз следва тази тенденция и по прогнози на холандската Rabobank сегментът ще расте със среден темп на натрупване от 7% през идните пет години.
Горски плодове
Като стойност прясната продукция заема над 75% от международната търговия с меки плодове. Най-голям дял към 2015 г. се пада на ягодите – 40%, но боровинките бързо ги настигат и може би още през 2018 г. ще се изравнят с тях до 2,3 млрд. USD. Боровинките, включително червените, се превърнаха в най-бързо растящата по обем категория при плодовете от 2013 г. насам. Те са предпочитани заради дългата трайност и имиджа им на „суперплодове“.Третият съществен сегмент са малините и къпините – с една четвърт от търговията и средногодишен темп на нарастване от 16% за последните пет години.

При замразената продукция делът на малините, къпините и боровинките надминава този на ягодите – 55%. Основните пазари за замразени плодове са Европа и САЩ следвани от Китай, Канада, Япония. Безапелационните лидери в доставките са Полша и Сърбия, които имат равен дял в износа и заедно формират една трета от общите количества.

Пазарът на меки плодове в ЕС ще нараства в следващите 5 години

Въвеждането на нови сортове и по-добър посадъчен материал при малините и къпините са в основата на възраждането на промишленото производство в Европа през последните години. Големи усилия в развитието на сектора прави Полша, която в програмния период 2014-2020 г. е концентрирала обвързаните плащания за плодове само в две направления – ягоди и малини. В България се подпомагат всички застъпени в страната овощарски направления.

В световен план има висок потенциал за развитието на производството на меки плодове. Расте и интересът към биологична продукция. Както по света, така и у нас обаче основен проблем е осигуряването на работна ръка.

* Материалът е част от публикацията „Суперплодовете завладяват света“ в първото издание на Inteli Agrobook. В пълния текст можете да откриете подробна информация за пазара на горски и меки прлодове, тенденции, перспективи, атрактивно поднесени данни.
За заявки: [email protected]
За повече информация: inteliagro.bg/article/183/Inteli-AgroBook-2017-e-tuk

Споделете.

Коментирайте

Close