Вкуси България със SlowTours.bg

Пчеларите с рекордно ниски добиви от мед

1

Пчеларите от Южна България отчитат рекордно ниски добиви от мед

Рекордно ниски добиви от пчелен мед имат пчеларите в Южна България. В сравнение с предишни години, сега кошерите са почти празни, разказва Ваня Иванова, която има пчелин в Ямболско. На места пчеларите са извадили едва 15-20 кг мед от кошер, което е много под средното ниво. Слаби са добивите от мед и в Бургаско, където отчитат 40% смъртност при пчелите. С 10 на сто по-малко пчелен мед вадят и пчеларите в Старозагорско.

Ниските добиви от мед се дължат на сушата и измирането на пчелите. Броят на пчелните семейства е намалял от 761 000 на 530 000. Пчелите се натравят и измират от пестицидите, известни като неоникотиноиди, които бяха забранени за употреба от Европейската комисия. Ветото обаче ще влезе в сила едва през декември, когато кампанията по прибирането на тазгодишния пчелен мед ще е приключила.

Друг проблем е и че пчеларите не са добре информирани и не знаят, че до едно денонощие след натравяне на пчелите трябва да подадат жалба в местната община и до съответната областна дирекция по земеделие. Те са длъжни да пратят комисия, която да състави протокол и да изчисли щетите, за да получи пчеларят обезщетение.

В Северна България и по Черноморието пчеларите очакват малко по-високи добиви – около 30 до 35 кг мед от кошер. Заради по-ниските добиви изкупната цена на едро расте – 6 лв. за килограм акациев мед, 4,50-4,70 лв. за липов мед и около 4,50 лв. за полифлорен.

Годишно България произвежда около 10 000 т мед, като 75% от количеството е за износ.

 

 

Споделете.

1 коментар

  1. Живко Христов on

    Истината е че пръскаха със самолет по цял ден и пчелите ги натровиха … но не се отрази да измират масово, а на развитието на пилото и следващите поколения, измряха си на полето. За правилата за пръскане със самолет казаха че до 10 часа пръскат с пестициди , а след това с тор, после след 18 пак с пестициди … вярвате ли – защото аз не. Май месец имах кошери с по 8 пити пило, юни и юли броя на работещите пчели беше доста по-малко отколкото други години, сега в големите горещини имам 10 пчели пред прелката да проветряват за разлика от брадите преди това. На кориандъра въобще не кацнаха, от слънчогледа събраха малко … добива ми е 300 кила от 45 кошера или към 7 кг. някъде средно .. Някой ако иска да вземе проби от мед и прашец за изследване насреща съм !!!!

Коментирайте

Close