Пловдивска фамилия, която гледа пчели от 110 години, с приз “Пчелар №1 на България”

0

Потомствени пчелари от пловдивската фамилия Хосейни ще бъдат обявени утре за “Пчелари №1 на България” за 2019 г., съобщи Българската телеграфна агенция. Призът ще се връчи за 21-ва поредна година по инициатива на в. “Пчела и кошер”.

Пловдивското семейство се занимава с пчеларство точно от 110 години. През 1909 г. собственикът на коларо-железарска работилница Йовчо Димитров Вълков от село Красново, Пловдивско, продава златните обеци на жена си и с тях купува първата си отводка. Пренася я на ръце от село Кръстевич, което е на 4 км от с. Красново. Постепенно увеличава кошерите до 50 броя.18 години по-късно Йовчо става известен в цяла България със своя нов занаят – пчеларството.

Хосейни потомствени пчелари Пловдив

Йовчо Вълков и съпругата му на пчелина, 1936 г.

През 1951 г. за сватбата на дъщеря си Костадинка Данчева той й подарява четири дванадесетрамкови кошера. Така Костадинка и съпругът й Петко започват също да отглеждат пчели, като кошерите стават 40. След събитията през 1944 г. Йовчо Вълков е принуден да напусне село Красново. След години труд той успява да построи голяма за времето си къща, която бележи с изображението на пчела. Сградата съществува и до днес.

През 1961 г. дядо Йовчо и зет му Петко започват да вадят и продават пчелно млечице на НЕКТАРКООП, с което стават вторите частни производители на пчелно млечице в България. Двамата се прочуват в цяла Южна България като първите, които се занимават с частно вадене на пчелна отрова (1964 г.). Дядо Йовчо умира на 70-годишна възраст. Няколко години по-късно през 1976 г. си отива и зет му Петко. Така тя остава да се грижи сама за пчелите, които се намират в село Крушево.

Хосейни потомствени пчелари Пловдив

Костадинка Данчева с брат си и сестра си на пчелина, 1951 г.

През лятото ги гледа на палатка в Балкана, а зимата продава изкараната продукция на Четвъртък пазара в Пловдив. След време на баба Костадинка започва да помага дъщеря й Иванка Хосейни. Цялото семейство поема грижите и работата по пчелите и скоро кошерите стигат до почти 500.

На 90 години, баба Костадинка продължава да помага, но с развитието на семейната фирма вече се занимават дъщеря й, зет й и внуците й. Днес от пчелините на Хосейни излиза качествен пчелен мед, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец. Фамилията продава пчелна козметика и оборудване за пчелари.

Пчелни продукти Хосейни

Част от пчеларските продукти на фамилия Хосейни Снимки: Личен архив

Конкурсът за избор на “Пчелар №1 на България” се организира от в. “Пчела и кошер” със стремежа да се откриват личности, фамилии или пчеларски ферми, които са новатори, развиват пчеларска дейност в големи мащаби, участват в социалните и обществени пчеларски мероприятия, които имат своята лична или екипна заслуга за създаването на нови пчеларски технологии, продукти, инвентар или полезни за всички български пчелари форми на социални и икономически контакти.

Тази година основната дискусионна тема по време на пресконференцията ще бъде “Успехът се гради на работа в екип и поставяне на високи цели”. Ще бъде обявена и Европейската гражданска инициатива “Да спасим пчелите и земеделските стопани! Щадящо пчелите селско стопанство за здравословна околна среда”. Тя бе регистрирана от Европейската комисия на 30.09.2019 г., а представител за България по събирането на подписите и организирането на националната кампания ще бъде Фондация за околна среда и земеделие.

Споделете.

Коментирайте

Close