Вкуси България със SlowTours.bg

През април: Побързайте с резитбата на овошките (ВИДЕО)

0

С идването на по-топлите сезони рязко се покачва температурата, което води до цъфтеж на повечето овощни видове, като някои от тях цъфтят през април. Ако поради неблагоприятни климатични условия или други причини резитбата на овошките не е приключила през месец март, трябва да се извърши още в първите дни на април. Бързо трябва да завършат дейностите и по пролетното засаждане.

Резитбата на овошките трябва да се направи час по-скоро

Почвата в овощните градини се обработва плитко, до 10 см, а при единичните дръвчета в околостъблени кръгове, за да се унищожат бързо никнещите плевели.

Ягодоплодните култури (малини, ягоди, френско грозде и др.) се нуждаят от плитка обработка до 7-8 см в редовете, а край растенията в реда до 4-5 см.  Нужно е да се напръска срещу вредители и болести, както и да се вземат мерки срещу евентуална късна слана. 

Ако кората на овошките е нагризана от зайци, съществуват няколко начина за лекуване на пораженията. Прилагат се според възрастта на дръвчето и големината на раните.

Как да излекуваме овошките при нагризване от зайци

Ако възрастта на овошките е от 2 до 3 години, при малки поражения, които не обхващат повече от половината ствол, раната се почиства с остро ножче и се намазва с блажна боя или овощарски мехлем. Когато дръвчето пораства, раната зараства и не се отразява на развитието му.

При по-големи поражения, които обхващат ствола, е нужно дръвчето да се пререже напречно под обеленото място. Раната, образувана от триона, се заглажда с остър нож и се маже с блажна боя или овощарски мехлем. Когато се възбудят спящите пъпки се избира един от покаралите леторасти, с който ще се възстанови новото дръвче.

Ако възрастта на овошките е 3 или повече години, при наличие на малка рана, която не обхваща околовръст ствола, се постъпва както при по-младите дръвчета – почиства се и се намазва.

Когато пораженията обхващат околовръст целия ствол, се използва мостово присаждане. То се извършва, когато започне сокодвижението през април. Калемите не трябва да бъдат много дълги, но е нужно да са по-дълги от раната.

След поставянето им трябва да останат изправени или леко огънати. Според дебелината на ствола се поставя калемът – прави се Т-образен нарез под обеленото място на кората, отгоре също се прави обратен Т-образен нарез. За да се подпъхнат в направените отвори, калемите се срязват косо от двете им страни. Привързват се и се намазват с овощарска замазка.

Споделете.

Коментирайте

Close