Вкуси България със SlowTours.bg

Правилното хранене на говедата намалява разходите

0

Ако храним правилно животните, получаваме висока продуктивност и намаляваме разходите при отглеждането им. Затова храната, която им подаваме, трябва да е по-енергийно ефективна, каза по време на първото изложение за месодайно говедовъдство у нас СТЕКСПО 2016 Хейку Корнарес, експерт по хранене на едри преживни животни в AGRAVIS Raiffeisen и продуктов мениджър в HL Hamburger Leistungsfutter, Германия. Корнарес отговаря за развитието и иновациите на продуктовата гама, провежда обучения и консултации по отглеждане и управление на стадата, консултира и наблюдава ферми в над 40 държави. Работи съвместно с компанията HL-TopMix по разработването на концепции за хранене в български ферми.

Сред иновациите са минерални фуражи, които се прилагат в млечното говедовъдство. Освен че задоволяват потребностите за поддържане на живота, те изравняват разликите при недостатъчното хранене. Иновациите, които разработихме, касаят специалното третиране на рапичния шрот и на протеиновите източници, така че да получим протектиран протеин и да можем да постигнем по-голяма ефективност на протеина, което е важно при високопродуктивните животни, посочи Корнарес.

Хейку Корнарес

Хейку Корнарес, експерт по хранене

Направили сме и научно-изследователски проекти за минерални вещества, разработихме нови концепции. Искаме това, което сме постигнали в Германия, да го пренесем и в България. По отношение на храненето в говедовъдството препоръчвам на фермерите да се концентрират върху грубите фуражи, силажите, тяхното качество и начина на преработка. В тази област има много резерви, които могат да бъдат използвани, обясни експертът.

Корнарес препоръчва да не се дава твърде много силаж на телетата през първите десет седмици от живота им. Твърде ниското pH в силажа води до ацидоза и проблеми с храносмилането. Телетата страдат от киселини в стомаха, консумацията на храна намалява. Развитието им се разстройва, страда имунната система, а податливостта към инфекции на трахеята се увеличава значително. Трябва да се дава колкото може повече царевица, съветва експертът.

При концентратите има значение размерът на частиците – всички зърнени култури трябва да бъдат смлени, като царевицата да е с размер 2-3 мм, а пшеницата и ечемикът – 4-5 мм, каза по време на СТЕКСПО 2016 д-р Каталин Некула от Румъния, който представи темата за доотглеждането и угояването на говеда за месо. Д-р Некула е главен мениджър на на Alltech, компания за производство на фуражи и хранителни добавки за животновъдния сектор.

Каталин Некула

Д-р Каталин Некула

При царевичния силаж, посочи д-р Некула, дължината на нарязване трябва да е 1,5 – 1,9 см с валяци и 0,9 – 1,3 см без валяци. При тревния и при люцерновия сенаж размерът е 2-4 см. Правила има и за водата, посочи експертът – поилките трябва да осигуряват достъп на не по-малко от 10% от стадото едновременно. Следете и за чистотата, тъй като замърсената вода намалява приема с 30 на сто, предупреди д-р Некула. Колко въздух е нужен на животните? Минималната кубатура на животно до 60 кг е 7 куб. м, до 100 кг – 10 куб. м и до 200 кг – 15 куб. м. Колкото по-малко въздух имат телетата, толкова нараства рискът от респираторни заболявания. Концентрацията на амоняк (нивo над 20 ppm) повишава риска от респираторни заболявания, тъй като причинява увреждане на мукоцелуларния епител, който възпрепятства навлизането на бактерии и вируси в долния респираторен тракт, обясни д-р Некула.

По думите му препоръчителното пространство за едно животно в зоната за хранене и зоната за почивка е 3 кв. м за 200-килограмово животно, 3,8 кв. м – за 400 кг животно и 4,6 кв. м за животно с тегло 600 кг.

Угояването е инвестиция, свързана с употребата на висококачествени продукти за изхранване, обясниха по време на СТЕКСПО експертите от HL-TopMix. Освен комбинирани фуражи, произвеждаме протеинови и минерални, така че животните да имат добър здравен статус, а стопанствата да бъдат рентабилни, изтъкна Албена Мирчева, маркетинг мениджър в компанията. От няколко години HL-TopMix е партньор на HL Hamburger Leistungsfutter GmbH – производител и доставчик на специализирани храни за животни в Европа, което дава нови възможности за производство на фуражи у нас.

Изисквания за угояване

Изисквания за угояване на различните породи

Правилното хранене помага на фермера да има здрави и неболедуващи животни, да са високопродуктивни и с постоянно качество на продукцията от тях, да са рентабилни и да носят печалба, обобщиха по време на СТЕКСПО 2016 ветеринарните лекари д-р Трайко Алчев и д-р Пламен Конов. Така животновъдът ще има постоянни и прогнозируеми резултати и продукция във фермата, като в същото време ще намали до минимум непродуктивните периоди на животните. Освен това храненето и здравето на говедата са първият основен фактор за пълноценната репродуктивна система на всяка крава и юница – те са пряко свързани с пълноценния еструс и цикличността на разгонванията.

Споделете.

Коментирайте

Close