Правим заявка пред Брюксел за ред в селекцията

0

Прес тур в Западна Стара планина по дирите на древните породи и синьо сирене от потомък на рицари и българи в небето над Бов

До края на месеца МЗХ ще внесе искане пред Европейската комисия да нотифицира документ, според който ще се въведе ред в селекцията на животните. Това коментира пред журналисти Васил Николов, изпълнителен директор на ИАСРЖ по време на журналистическо пътуване по следите на древните породи. То бе организирано от българошвейцарския проект „За Балкана и хората”, където ИАСРЖ е партньор. Николов въодушевен коментира предстоящите промени, ден след като те обстойно бяха обсъждани от министерство на земеделието и представители на заинтересованите браншови организации.

Ivan Ivanov

Иван Иванов, собственик на Чемерник, демонстрира как се чисти синята плесен от сиренето

Заради досегашната нормативна уредба мнозина от животновъдите смятаха, че ние подкрепяме изключително подпомагането на животните под селекционен контрол, но това не е така. Сега с промените, които се очаква да влязат в сила от следващата година, се очаква да се ограничат средствата за животните под селекционен контрол, и субсидиите за това да бъдат получавани от стопани, които се грижат за стада с доказан произход.

 

Dupchene nd sinio sirene

Ето така се надупчва сиренето на двадесетия ден, за да се покрие със синята плесен

Също така те да бъдат насочени основно към средните и по-малки ферми, а не към едрите, които всъщност залагат на индустриалното животновъдство

Автохтонните породи- мисия, поминък и специални продукти

Логиката е, че именно този тип животновъдство е подходящ за по-дребните и средни ферми, тъй като е по-евтин, екологичен, и от него не се очакват непременно големи добиви, нито на мляко, нито на месо. Напротив, целта е съхраняване на тези видове, тяхната жизненост.

 

Svetoslav Karamfilov

Автохотонните породи трябва да бъдат съхранявани заради тяхната жизненост, която ще е необходима при евентуални бъдещи катаклизми, казва Светослав Карамфилов, гл. експерт от ИАСРЖ

Автохтонните породи трябва да бъдат опазвани като капитал за бъдещето, срещу евентуални природни катаклизми, а не да се превръщат в самоцел за получаване на субусидии, както беше досега, изтъкна Николов.

От прошутото до селския туризъм

Начинът им на отглеждане е изключително подходящ за семейно фермерство, както и за създаване на уникални млечни и месни продукти, традиция, каквито има във Франция, Италия, Швейцария. В Италия прошутото, например се приготвя от специално порода свине, сиренето пармиджано също и т.н.

Kulata v Chemernik

Входът на крепостта -ферма Чемерник

За черните прасета и смядовската луканка

Това от своя страна може да доведе до естествено развитие на селския туризъм, където в къщите за гости да бъдат предлагани местни, специфични храни, което всъщност прави популярен съответния район. Според най- облагодателстваните в това отношение ще са планинските райони, които са естествения ареал на този тип животни, допълни Николов. Такъв продукт в България може да е известната и вкусна Смядовска луканка, която всъщност се прави от биволско месо и на  Източно балканската свиня, която се храни основно с жълъди.

Kasorogo rordopsko govedo v Litakovo

Късорого родопско говедо в Литаково, района на Ботевград вирее отлично

За жалост Източно бълканската свиня, отпадна от класификациите за селектиран конторл под напора на земеделските производители, които се оплакват, че „черните прасета” им нападали нивите. Ще направим всичко възможно да спасим тази порода,обеща Николов, визирайки свои идеи, които касаят правомощията за отдаване на пасища в районите. Аз бих позволил Източно балканската свиня да се отглежда навсякъде в страната, защото това е напълно възможно, допълни той.

Късорого родопско говедо- в Родопите
Николов посочи, че има и нов поглед върху ареалите на отглеждане на автохотонни породи. Не може Късорого родопско говедо да се отглежда навсякъде, защото неговата естествена среда са Родопите, и някои сходни планински райони. Какво да прави тази порода в низините и равнините, където тя няма как да се развива добре.

Фермерските продукти – в цялата страна

От „ За Балкана и хората” ще инициираме промени в наредбата за директни доставки, заяви Тенчо Христов от „Биоселена”. Основната промяна, за която ще настояваме е да се премахне регионалният принцип, тоест да няма ограничения производители да предлагат продуктите си на територията на цялата страна, независимо в кой район са произведени. Трябва да се има предвид, че България е малка страна, и големината на един наш регион не е същият като в една Германия, например, където органичението има смисъл. Ето, защо много от фермерите са ощетени и нямат достъп до най- силния пазар в София и има вероятност да се откажат от фермите си.

Sivo iskarsko govedo

Сиво искърско говедо е една от най-древните породи в Европа

Ограниченията в количеството на преработваната суровина от малките стопани също трябва да се преразгледа, защото досега те бяха въведени с оглед на това да има мляко за мандрите, но в крайна сметка, всеки производител трябва да реши дали ще преработва млякото си или ще го предава за преработка, допълни Тенчо Христов. Той изтъкна също така, че ще бъде инициирано създаването на маркетингов бранд, който ще направи фермерските продукти разпознаваеми, както и гаранцията, че те ще отговарят на определен стандарт.
Синьо сирене от потомък на рицар и българи
Приготвянето на уникално синьо сирене във ферма Чемерник бе демонстрирано по време на журналистическия тур. Фермата се намира на билото на Западна Стара планина, над гара Бов по Искърското дефиле. Всъщност това май е единственото място, където в България се приготвя това сирене, по оригиналната френска рецепта.Използва се само овче мляко, мая за сирене, както, закваска и синьозелената плесен. Любопитното е, че след като отлежи двадесет дни, малките пити със сирене се вадят и се дупчат с шишове, като се правят над 40 дупки.

Dunavski kon

Дунавски кон отглеждат под връх Чукала, Северозападен Балкан, където ще бъде използван и за селски туризъм

 

Целта е те да бъдат обхванати от синята плесен. След това трябва да отлежи минимум 2 месеца. Собственикът на фермата е Иван Иванов, строителен предприемач. Фермата пък е неговата сбъдната мечта.
Той е уникална личност с интереси в областта на историята, но и животновъдството. Синьото сирене е негов любим продукт и започва да го поризвежда заради себе си.

 

Sinio sirene

Апетитното синьо сирене, подредено на рафтовете в Чемерник

Продава го предимно на приятели, количествата се изчерпват изключително бързо, но може да бъде поръчана доставка чрез сайта на фермата.
В селището Бов все още живеят потомци на рицарите от средновековието, както и българи. Латините са по-ниски, рижи и по-надменни от българите, смятат местните хора.Има много смесени бракове, а във вените на Иван Иванов тече точно такава кръв. Освен че има ферма с животни под селекционен контрол- Софийска овца и Западнополанинска овца, той притежава и стадо от 14 крави.

Рицарски турнир на покрива на планината

Иван Иванов организира рицарски турнир почти от създаването на фермата, които са изкючителна туристическа атракция. Всъщност от там минава пътят Ком- Емине и къщите му за гости, както и огормните поляни в самия двор се оказват недостатъчни, за да поберат желаещите да нощуват. Самите къщи са изградени от местен камък, обзаведени с типичните предмети от възрожденския бит на българите. Преживяването да се стигне до фермата и да се нощува там е истинско предизвикателство. Не само заради неземната красота на заобикалящите върхове, но и заради стръмния път, за който освен той не се грижи никой друг.

 

Община Своге дори не допуска, че има задължения към поддържането на пътя от Бов до фермата,в резултат на което той е изпъстрен с вулканични кратери и кратерчета с различни размери.


Автор: Светлана Трифоновскаhttps://agronovinite.com/news/wp-content/uploads/2016/04/Svetlana-Trifonovska.jpg


Споделете.

Коментирайте

Close