Вкуси България със SlowTours.bg

Доц. Юлиян Станчев: Препаратите убийци на пчелите са опасни и за хората

0

– Доц. Станчев, тази пролет десетки хиляди пчелни семейства в Плевенска област загинаха след пръскания с пестициди. Какъв е реалният мащаб на проблема?

Получих информация от пчелари от 22 села, че пчелните им семейства са отровени. Към момента данните ни са, че са загинали около 20 000 пчелни семейства, това са около един милиард пчели. Причината за смъртността е използването на препарати за третиране на царевица, рапица, пшеница и други култури.

Земеделците обявяват, че ще пръскат с хербициди, а използват инсектициди

Земеделците прибягват до непочтени практики – в нито едно съобщение или SMS, изпратен до пчеларите или в предупредителните писма до кметствата, че предстоят пръскания, не съобщават, че ще използват инсектициди. Казват, че ще пръскат с хербициди или фунгициди, с които е разрешено да се третират посевите през целия ден. Всъщност използват и инсектициди, което е грубо нарушение на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

Пестициди мъртви пчелиГлифозатът, който е активно вещество в много препарати, също е вреден, но не може да убие пчела веднага. Тук говорим за отравяне до 1-2 часа след пръскане. Общото виждане на пчеларите е, че пчелните семейства са отслабнали, в сравнение с допреди 20 дни. Акациевата паша привършва, а пчели няма.

– От БАБХ твърдят, че отравянето на пчелите в село Петокладенци е станало с препарати за комари.

От получените резултати е установено, че в село Петокладенци в община Белене отравянето е станало от широкоспектърен препарат, който се използва и за борба с други насекоми като комари.

По този начин обаче се създаде впечатление, че едва ли не кметовете на Белене и Левски са пръскали за комари и други насекоми, а това не е вярно, комари още няма. Това са препарати, използвани от земеделците. Още текат анализи в лаборатория и не са излезли всички резултати.

– Каква е ситуацията в другите области на страната, където се практикува интензивно земеделие?

Постоянно поддържаме връзка с участниците в Консултативния съвет по пчеларство и навсякъде е същото – миналата година поражения върху пчелите имаше от Видин до Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Ямбол, като отравянията бяха в различна степен.

– Каква всъщност е основната причина за измирането на пчелите?

Пчелите страдат и от заболявания – през последните години имахме голям проблем с бактериалната болест нозема. Тя отслабва пчелите като срива техния имунитет към други заболявания. Друго тежко заболяване е вароатоза – паразитно заболяване, предизвикано от външен акар. Тази болест я има от 50 години в България и е причина за много висока смъртност. Все още е голям неприятел.

Опасните за пчелите препарати застрашават и здравето на хората

Но основната причина за пчелната смъртност са препаратите, които се използват в растениевъдството. Най-лошото е, че много от тях са опасни и при хората. Например глифозатът, който се използва срещу плевелите преди сеитба, действа на редпродуктивните способности на пчелите и човека, защото поразява обвивките на сперматозоидите и те губят оплодителната си способност. Доказано е, че глифозатът може да премине през плацентата по време на бременност. Малка част от него може да се разгради до киселина , която е още по-опасна за хората.

Мъртви пчелиТестове върху плъхове показват, че глифозатът уврежда нивата на тестостерон в мъжките екземпляри. Изследвания в Южна Америка, където се отглежда соя, показват, че там има голям ръст на вродените дефекти у бебетата. В Парагвай новородените на жени, които живеят в близост до полета, третирани с глифозат, са два пъти по-уязвими на увреждания по рождение.

Активното вещество хлорпирифос, което се влага в препарати за третиране на лозя, цвекло и ряпа, картофи, домати, патладжан, зеле, артишок, но и срещу вредители по царевица, пшеница, рапица, синап, ечемик, овес, памук, атакува централната нервна система и предизвиква генетични изменения у децата. Хлорпирифос, който е забранен от 1 януари 2020 г., но гратисният период за продажбите му бе до 30 април.

– Имате ли наблюдения как се променя процентът на пчелната смъртност през последните години у нас и в други страни?

Всяка година пчелната смъртност нараства. Нормалната смъртност е до 10%, всичко над този процент не е нормално. От 2006 г. в САЩ годишната смъртност всяка година е 40%, в Русия процентите на места са още по-големи.

Във Франция страдат най-вече големите пчелни стопанства и всички пчелари, цялата общност е разтревожена, защото ако намалее пчелната популация, намалява производството на ценни храни, плодове, зеленчуци, технически и фуражни култури.

Институтът Earthwatch заключи, че пчелите са най-важното живо същество на планетата, а днешният ден е Ден на пчеларя – ден за размисъл за съдбата на пчелите. Този проблем се неглижира у нас. И в другите страни има пчелна смъртност, но не и от пръскания с препарати. Това се обяснява с високото съзнание и култура на земеделие. Много наши стопани дори не знаят, че има наредба за опазване на пчелите от отравяния.

Много земеделци не знаят, че има наредба за опазване на пчелите от отравяне

На места отравянията на пчели изобщо не се отбелязват. Говорих с пострадали пчелари, махват с ръка и казват: „Бог дал, Бог взел“. Не се обаждат в Областна дирекция „Земеделие“, за да се свика комисия, не им се занимава с анализи, плащания, проби, съдебни дела – те струват пари и голяма част от отравянията остават неизвестни за статистиката.

– Колко струват анализите, какви разноски се правят, за да се докаже отравяне на пчелите?

Пчеларите, които водят дела, дадоха по 1700 лева за едно дело. А пробите бяха по 700-800 лева в предходните години, сега сумата падна наполовина. Има някои спечелени дела, например в община Червен бряг, но делата, които се водят в Плевен, ще завършат с неуспех по ред причини. Заключенията са твърде мъгляви, липсват някакви обстоятелства, отказват да образуват наказателно производство, все още нищо не се случило.

– Имаме наредба за мерките за опазването на пчелите от отравяне, по която пчеларските организации у нас направихте много предложения за поправки. Какви са те?

Само от нашия Областен пчеларски съюз дадохме 20 предложения, касаещи различни елементи на наредбата. Искахме пръскането с опасните за пчелите инсектициди да бъде нощем, както е в другите страни. Предложихме промени и по отношение на осведомяването, тъй като земеделците изтъкват като мотив, че нямали наши телефони, за да ни съобщят.

Мъртви пчели неоникотиноидиИ в старата, и в новата наредба има задължение към кметовете да уведомяват за пръскания по принцип, защото те са опасни за хора и животни. Настоявахме всяко пръскане с инсектицид да се съобщава в службите по растителна защита – не само авиационни пръскания, но и с наземна техника, тъй като при тях се получават множество отравяния.

Нелегалният внос на пестициди през границите става нощем с камиони

Предложихме да има случайна проверка – да се взема проба от резервоарите и да се анализира по случаен начин. Да се засили контролът върху препаратите, тъй като по граничните пунктове специалисти по растителна защита има само денем. Нелегалният внос на препарати от трети страни става нощем с камиони.

Самата Асоциация на вносителите на препарати имаше оплакване пред министерството, че се допуска внос на препарати от страни извън ЕС, които са на по-ниски цени, а и не отговарят на европейските изисквания.  Предложихме и да не се използват подсладители като прилепители на зърното за привличане на неприятелите. Случва се така, че третираното зърно не попада в земята, а част от него остава на повърхността и пчелите преди акацията са привлечени от прилепителя, с това се тровят.

И в предишната наредба имаше добри текстове и правила, те просто не се спазват. А и е важно да се поддържат добри отношения между пчеларите и земеделците. Там, където това е постигнато, всичко е наред. Но има земеделски стопани, които се държат пренебрежително и казват: „Какво правят тук твоите пчели, не съм ги викал!“.

Те пръскат по време на цъфтеж рапицата, което е абсолютно забранено. А в същото време пчелите му вдигат добива. Миналата година 80 дка сливи по време на цъфтеж бяха пръскани, така  всички пчели в с. Искър бяха изтровени. Друго нарушение е пръскането при вятър – стават отравяния на пчели и хора, защото облакът отива към населеното място.

 

Споделете.

Коментирайте

Close