Вкуси България със SlowTours.bg

Преработват хранителни отпадъци в биогаз, тор и почва

0

Една трета от храната в САЩ се изхвърля

Статистиките за изхвърлянето на храна са стряскащи, но в САЩ те са направо шокиращи: Министерството на земеделието на САЩ разкри, че една трета от наличните храни се изхвърлят.

Оставяйки за момент встрани ужасяващите последици, които това ще има върху растежа на световната популация, ние определено трябва да работим върху намаляването на тенденцията за изхвърляне на храна. Но какво да се прави с органичните останки или продукти, които излъчват метан в депата за отпадъци? Има еко технологично движение, кото е на крачка да използва тези продукти както за суровина за производство на възобновяема енергия, така и за почвено наторяване.

Компанията Harvest Power за анаеробично разлагане, например, обработва повече от 2 милиона тона органични отпадъци годишно за своя проект „Енергийна градина“.  „В Северна Америка през следващите няколко години повишеното внимание за алтернативи за изхвърлянето на хранителни отпадъци ще донесе страхотни възможности за компаниите, способни да ги рециклират в чиста енергия за подсилване на почвата за нашите градини и земеделски земи“, коментира Катлийн Лигоцки.

Все повече компании добиват от хранителните отпадъци биогаз, органичен тор и почва

Друга подобна компания е WISErg , финансирана от двама бивши инжинери на Microsoft. Те развили технология, наречена „Жътваря“, която открива останки от храна и ги превръща в органичен тор. Първите й клиенти са бакалии, търсещи по-отговорен начин да се справят с презрели плодове и зеленчуци и търговци на  деликатеси, морски храни и месни продукти.

След като поработили с няколко магазина в щата Вашингтон , WISErg привлекли вниманието на мениджърите на местния хранителен пазар.

Можем да помогнем за създаването на виртуален кръг от продукти на производители от околността, които използват органичен тор от хранителни отпадъци от нашия магазин, казва Дена Хейстингс, специалист от Whole Foods.

Един от по-интересните аспекти на технологията на WISErg е ,че „Жътварят“ използва камери и сензори за събиране на данни, които помагат за проследяването на бакалите. Това помага и на самите магазини да насочат за преработка хранителните отпадъци.  В тази технология WISErg инвестира 5 милиона долара.

Фирма събира данни за изхвърлянето на храна от бакалиите със специални сензори

Компанията  CleanWorld разработва технология за анаеробно разлагане. техният подход към проблема с изхвърлянето на храна е различен, тъй като те се фокусират върху превръщането на хранителните отпадъци в биогаз. Компанията е в центъра на високо профилния проект Sacramento BioDigester, по който се обработва до 10 тона хранителен отпадък и органични материали на ден. Излишните остатъци по време на процеса се използват от компанията EcoScraps, която продава органичен тор и почви.

„В Европа този вид обработка на хранителните отпадъци е широко разпространена. Една от причините тези технологии да са по-малко познати в САЩ е , че тези проекти изискват високи капиталови инвестиции“, заяви Мишел Уонг, изпълнителен директор на компанията.

Слаб е интересът към преработка на хранителни отпадъци в САЩ заради големите инвестиции

Въпреки това интересът на САЩ към преработката на хранителни отпадъци в биогаз, органичен тор и почва расте, тъй като до американските депа за хранителни отпадъци се изпраща поразителното количество от 100 милиона тона храни. Американското министерство на земеделието вижда огромен проблем – метанът, който тези отпадъци отделят, е много по-мощен парников газ от въглеродния диоксид.

От друга страна има поне 11 000 места в страната, където тези отпадъци да се използват за добив на биогаз.  Американското министерство на земеделието вярва, че има достатъчно капацитет да произведе 41 милиарда киловатчаса електричество на година, достатъчно да захрани 3 милиона домове. Голямото препятствие, разбира се, са нужните големи инвестиции.

Maria-Atanasova

Мария Атанасова

Превод от английски: Мария Атанасова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close