Вкуси България със SlowTours.bg

Преработватели вдигат печалби с до 40% от добавяне на сухо мляко

0

Масово наличие на сухо мляко в прясното установи изследване на “Активни потребители”.  В 7 от изследваните марки наличието на сухо мляко е между 50 и 85%, а в три проби даже е над 85%. Преработватели надуват печалбата си до 40% от добавянето на сухо мляко и палмово масло в млечните продукти, коментира пред  в. “Труд” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От влагането на подобни суровини производителят има огромна полза – ако стандартно трябва да печели от продукта 10-12%, той увеличава до четири пъти печалбата си, влагайки сухо мляко или палмови мазнини, обясни Караколев. Сухото мляко е по-евтино, отделно преработвателят пести разходи за събиране, извозване и преработката на суровото мляко, посочи председателят на асоциацията. Караколев допълни, че заблуждаването на потребителите е престъпление и не разбира защо Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите все още това го търпят.

От БАБХ коментират, че не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти. Затова и в целия ЕС не се извършвали такива лабораторни изпитвания. “В наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е записано, че наименованието “прясно мляко” се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация, в който се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко. Иначе казано, не се допуска влагането на възстановено сухо мляко, заявяват от БАБХ.

Според Симеон Караколев, решението на проблема е да се въведат стократно по-високи санкции от сегашните. Във Франция беше наказан с  300 000 евро производител, който заблуждава потребителите относно съдържанието на продукта, който предлага. У нас глобите са от порядъка на 3000 – 10000 лева. При условие, че един преработвател прави оборот по 30 000-40 000 лева на ден, мислите ли, че ще го уплашите с тези санкции, каза Караколев.

Споделете.

Коментирайте

Close