Caryx

Продават ни козунаци без мляко и яйца, но с Е-та и заместители

0

В козунаците на пазара може да няма яйца и мляко, но изобилстват от консерванти и заместители. В 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител, се посочва в проучването на Асоциация „Активни потребители“, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите на салати са декларирали.

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава. Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на индустриално произведени суровини. Във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

В козунаците по магазините се откриват и изкуствени оцветители – при 10 от 16 марки е вложен естествения оцветител каротин. Проблеми има и с етикетирането – от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Индустриалните рецепти за козунаци въпреки претенциите са много далече от домашния оригинал, заключават от Асоциация „Активни потребители“. В тях се установяват средно по 2 заместителя и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“ като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на продукта. Отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Възможните решения са поне няколко:

  • Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа „Стара планина“, „България“, БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.)
  • Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители
  • Стимулиране провеждането на повече и по широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти.
Споделете.

Коментирайте

Close