InVigor_Promo

Произвеждаме по-малко краве сирене и повече имитиращи продукти

0

България произвежда все по-малко истинско краве сирене, но все повече имитиращи продукти с палмово масло. Това посочват в анализа си учените от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

През първите пет месеца на годината у нас има 2% спад на изкупените количества краве мляко. То е с 4,4 хил. тона по-малко от същия период на 2018 г. Това до голяма степен се дължи на свиване на производството, което през 2019 г. се очаква да възлезе на около 900-910 хил. тона – около 6% под производството от последните 3 години.

В Китай цената на килограм прясно мляко достигна 2 евро

Според препоръки на властите в Китай, консумацията на млечни продукти на човек в страната трябва да възлезе на около 110 кг/годишно, приравнено към прясно мляко. През последните години около 30% от населението успява да достигне тези равнища, което обяснява непрекъснатото увеличение на вноса и високите цени на млечните продукти, средно около 2 евро/кг за прясно мляко. Стремежът за постигане на тези равнища ще дава тласък на пазара на мляко и цените на млечните продукти в дългосрочна перспектива ще растат.

Този спад идва от намаление на поголовието и липса на развитие при млечността на животните, посочват анализаторите. Намалението на изкупеното мляко води до свиване производството на някои продукти. Най-много – с 8%, е намаляло производството на масло, а на сирената от краве мляко – с 4%.

В същото време при сирената с добавена растителна мазнина има ръст от 6%. За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официалните данни на земеделското министерство.

През 2018 г. българите са изконсумирали 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, докато произведеното истинско сирене е намаляло с 1200 т за година. Голяма част от имитиращите продукти се пласират в детските градини, училищата, ресторантите и хотелите и след като не влизат в магазинната мрежа те трудно могат да бъдат засечени.

Процесите у нас са противоположни на тези в Европейския съюз, където за първите пет месеца на годината увеличението на изкупеното мляко е нараснало. Най-значим ръст се наблюдава в Ирландия (+11%). На годишна база намалява вносът на палмово масло в ЕС. Според статистиката за експорта и импорта на селскостопански продукти стойностите на внесените количества са спаднали с 813 млн. евро или с 13 на сто.

 

 

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close