BASF Priaxor

Производители на бутиково сирене и аспержи с приз “Фермер на Тракия”

0

Производителите Олга Мантарова – Гълъбинова и Виктор Илиев получиха призовете “Фермер на Тракия” за 2018 г., които снощи бяха връчени за 16-ти път по инициатива на пловдивския ежедневник “Марица”. Номинирани в надпреварата бяха над 50 земеделци от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, като след селекция и гласуване бяха избрани петима животновъди и петима стопани, които се занимават с растениевъдство.

Олга Мантарова – Гълъбинова получи приза “Фермер на Тракия” в раздел “Животновъдство”. Заедно със съпруга си тя произвежда бутиково сирене в семейната мандра „Мантаров“ в пазарджишкото село Паталеница. Сиренето се получава от млякото на техните 100 елитни крави от породата Българско черношарено говедо.

 Олга Мантарова Фермер на Тракия
Председателят на ССА проф. Васил Николов връчи приза на Олга Мантарова

Основите на стопанството полагат майката и бащата на Олга – ветеринарните лекари Георги и Росица Мантарови. През 2015 г. фамилията затваря цикъла на производство със собствена суровина. При производството на сирене се спазва класическата рецепта – само от мляко и задължително зреене 45 дни, което гарантира автентичен вкус и аромат на истинското бяло саламурено сирене. Крайните продукти се реализират на фермерски пазари в страната.

Победителят в раздел „Растениевъдство“ Виктор Илиев е от с. Катуница, община Садово. Младият фермер управлява семейното стопанство и с гордост казва, че земеделието е в кръвта му, тъй като е четвърто поколение фермер. Виктор си е поставил за цел да възроди производството на аспержи в България, основен поминък на дедите му.

Виктор Илиев Фермер на Тракия
Ректорът на АУ проф. Христина Янчева обяви Виктор Илиев за “Фермер на Тракия”

Началото полага неговият прапрадядо Илия Иванов през 1902 г. Екзотичният зеленчук често присъствал на трапезата на цар Фердинанд, който наградил фермера с един златен наполеон. През 1945 г. аспержата била обявена за буржоазна храна, а всички насаждения в България – унищожени. Днес зеленчукът е една от културите в семейното стопанство, което се простира на площ от 80 декара, 12 от които са заети с аспержи.

На останалите площи се отглеждат пипер, домати, зеле, тикви, дюли и др. В стопанството има голям машинно-тракторен парк, както и машина за миене на аспержите. Отначало нетрадиционният зеленчук трудно се продавал в търговската мрежа, но бързо намерил своята пазарна ниша. Големи късметлии сме, че произхождаме от земеделски род и имаме възможност да обработваме земята, която е хранила нашите прародители, казва Виктор.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close