Вкуси България със SlowTours.bg

Болестта птичи грип отново напада птицефермите в Европа

0

Болестта птичи грип отново напада европейските ферми. Франция и Белгия вече обявиха няколко огнища от началото на септември.

Франция повиши нивото на предупреждение за болестта, след като във ферма в в региона Ардени, близо до границата с Белгия, в северната част на страната, беше открит изключително заразен щам на вируса. От началото на септември два случая на H5N8 са декларирани и в Белгия, друг случай е открит в Люксембург.

Френското министерство на земеделието обяви, че незабавно е повишило нивото на риска в страната до “умерено”. На практика е разпоредено всички домашни птици да се държат затворени, и издаде заповед за забрана на всякакви състезания за птици. Животните в зоологическите градини, които не могат да бъдат затворени, също трябва да бъдат ваксинирани съгласно мерките.

Министерството заяви, че всички мерки, взети в петък, ще бъдат придружени от “ежедневно клинично наблюдение във всички ферми”. Последният случай на силно зарания щам H5N8 на птичи грип е намерен в частен имот, където птиците не се продават. Всички животни са евтаназирани, за да се предотвратят нови случаи.

По ирония на съдбата новината за заразените птици идва на фона на съобщението на френските здравни власти от миналата седмица, когато официално бе обявен краят на епидемията от птичи грип, при която миналата зима бяха убити над 3,5 милиона птици.Между ноември и май Франция е регистрирала близо 500 огнища на птичи грип в птицеферми, главно в югозападната част на страната.

Птичият грип е бързо разпространяващо се вирусно заболяване, което засяга главно птицевъдните стопанства и дивите водоплаващи птици. Няма доказателства, че инфлуенцата по птиците може да се предава на хората чрез консумация на замърсени продукти от птиче месо. Има два щама на вируса – високо и слабо патогенен, известни като HPAI и LPAI.

В България птичи грип последно бе засечен тази пролет в птицеферми за кокошки край село Трилистник,  Пловдивско, и с. Криво поле, Хасковско.

Споделете.

Коментирайте

Close