Вкуси България със SlowTours.bg

Расте интересът към отглеждане на соя като протеинова култура

0

Нараства интересът към отглеждане на соя като протеинова култура, съобщи пред Радио Фокус Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации и бивш заместник-министър на земеделието и храните.

По думите й, преди години страната ни е разполагала с над 1 милион декара соя, като след нововъведенията по европейските програми интересът за производството й расте.

„До преди няколко години соята беше в списъка на маслодайните култури, сега вече, поради новата протеинова стратегия на Европейския съюз, тя се счита за протеинова култура. Именно заради това тя е включена в тези отделни плащания. Тя е в списъка и ние така сме я нотифицирали към Брюксел, който ни е одобрил”, обясни Боянова.

Под „отделни плащания“, Боянова визира обвързаната подкрепа за животновъдите, свързана с производството на протеинови култури.

„Това включва отглеждането на люцерна, боб, грах, соя. Тогава те получават допълнителни средства, само защото произвеждат протеин, необходим за изхранване на животните. Това е европейска политика. Очакванията тук са около 30 лева за тази субсидия”, каза още Светлана Боянова.

Проблем при отглеждането на соя е рискът от абортиране на цвета, поради прекомерна горещина. „Въпреки това има вече достатъчно разработени сортове, които биха могли да преодолеят този проблем. Въпросът е дали можем да конкурираме царевицата и струва ли си да я гледаме.

Смятам, че пазар за соя има, особено за такава, която е сертифицирана като Дунавска соя и която е свободна от ГМО. С подкрепата на тези директни плащания, тази култура би могла да бъде съживена отново в страната ни”, добави Светлана Боянова.

Тя припомни, че за директните плащания много е важно изискването за заявяване с налични на правно основание за земята, която ще се обработва и за която ще се получават субсидии. До момента всеки заявяваше върху какво работи и ако се застъпи с нечия чужда земя, тогава от фонд „Земеделие“ изискваха в 20-дневен срок да се представят документи за собственост и който представи, на него се даваше субсидията, обясни Боянова.

Като второ изискване тя посочи необходимостта от това земите, върху които ще се извършват земеделските дейности, да бъдат ясно очертани. Основното плащане на декар с по 16 лева ще остане, като към него ще се прибави и сумата от 13 лева за декар, ако са изпълнени изискванията по „зелените дейности”.

„Това са три групи дейности. Първата касае зърнопроизводителите или отглеждащи плодове и зеленчуци. Необходимо е наличието на две или три култури. От тях основаната култура не трябва да превишава 75 % от общата обработваема земя, ако са три култури, две не трябва да превишават 95 %. Другото изискване е да се осигурят 5 % от екологично насочените площи”, каза още Светлана Боянова. Тя съобщи още, че одобрение по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 се очаква след юни месец.

Ще има отделни схеми за плащания на производителите на плодове и зеленчуци, които ще бъдат разделени на отделни сектори и категории. „Взимат се пари за хектар, в зависимост от отглежданата култура, като задължително трябва да има минимален добив за получаване на субсидията. Животновъдите също имат право на допълнителни директни плащания под формата на обвързана подкрепа. Една е ставката за крави за мляко, друга за крави за месо, трета за животни под селекционен контрол. Тук е много важно те да са запознати с всички нови изисквания по отношение на получаването на тези директни плащания”, обясни Боянова.

Междувременно заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи на семинар за директните плащания в Кюстендил, че в новия програмен период са предвидени девет нови Схеми за интензивните сектори животновъдство и плодове и зеленчуци. Той допълни, че за пръв път ще се прилагат и Схеми за биволовъдството и за оранжерийното производство.

По отношение на Схемата за обвързана подкрепа за плодове е разширен максимално списъкът с култури, които са допустими за подпомагане по нея. Заместник-министър Димитров съобщи, че по Схемата за обвързана подкрепа за плодове ще бъдат отпуснати над 20 млн. евро, а по Схемите за обвързаната подкрепа за животновъдство – близо 60 млн. евро. С промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи животновъдите ще могат да получават пасища с предимство, стана ясно още по време на срещата.

Споделете.

Коментирайте

Close