"Растителна защита" е най-желаната специалност в Аграрния университет

0

Специалността “Растителна защита” е най-желаната от кандидат-студентите в Аграрния университет в Пловдив. Интересът е както към редовното обучение, така и към задочното. По думите на началника на Учебно-информационния център доц. д-р Боряна Иванова, в специалността “Растителна защита” са класираните кандидати с най-високи балове.

Първото прието момиче е с 23.52 при максимален бал 24. След първо класиране 89 на сто от местата в специалността “Растителна защита” са заети, а прогнозите на ръководството на университета са, че на второ класиране местата ще се запълнят окончателно.

Другите най-желани специалности са аграрната икономика и туризмът. Тук са заети 65 на сто от местата, а прогнозите са на второ класиране бройките да бъдат запълнени на 90%. Голям е интересът и към „Полевъдство“, където са запълнени 60% от бройките.

Най-много свободни места има за специалността „Лозаро-градинарство“, като обяснението за по-слабия интерес е в това, че напоследък доходите от отглеждането на тези култури не са големи. Това рефлектира и върху интереса към специалността. Записването на приетите във второ класиране е до края на утрешния ден. До 16 юли ще бъдат обявени и резултатите от третото класиране, а на 28 юли ще бъдат обявени и резултатите от първото допълнително класиране.

Повечето кандидат-студенти предпочитат да учат в задочна форма на обучение. Обявените 300 свободни места за задочно са заети на 90 процента още при първото класиране. Интересът се дължи на това, че много от кандидатите работят вече в аграрния сектор, някои от тях управляват семеен бизнес и искат да повишат образователната си квалификация.

„При нас идват кандидати с осъзнат избор и ясното желание какво точно да учат, а не просто да запишат висше“, коментира кампанията доц. д-р Боряна Иванова.

Споделете.

Коментирайте

Close