Вкуси България със SlowTours.bg

Разпръснаха птичи тор в градски парк в Швеция, за да прогонят „ковидиотите“

0

Служители на градската управа в град Лунд, Швеция, използват крехка, но блестяща тактика в борбата с пандемията от коронавирус. Те изхвърлят птичи тор в градския парк, за да съсипят известен градски фестивал.

Ръководителите на общината казват, че прибягват до драстичната мярка, за да спрат местните жители да се стичат в парка за годишния пролетен фестивал „Валпургиеви нощи“ (Walpurgis Night), с който се отбелязва прехода от зимата към пролетта и лятото. Фестивалът, който се провежда в последната нощ на април, често е наричан Валборг. Той включва пикници на открито, палене на огньове и много алкохол.

Швеция се бори да издържи на заплахата COVID-19, като разчита на съвестта на гражданите и саморегулацията, а не като правителството налага мерки за насърчаване на социалното дистанциране. Но тъй като заболеваемостта расте и гражданите продължават да пренебрегват съветите за обществено здраве, някои политици търсят други начини да възпрепятстват „ковидиотите“ да излагат на риск другите хора. Затова градските служители в Лунд избраха да заринат с тор собствения си парк.

„В последната нощ на април Лунд може да се превърне в огнище за разпространението на коронавируса“, казва Густав Лундблад, председател на градската комисия по околна среда, пред вестник Sydsvenskan. Според него разпръскавнето на птичи тор ще въздейства по два начина: ще подхрани тревата в парка, „а в същото време ще смърди и няма да е толкова приятно да седиш върху него и да пиеш бира“. Лунд е известен като университетски град, където обикновено хиляди студенти се събират за големи партита като Walpurgis Night.

„Това е парк, в който обикновено се събират 30 000 души, но с COVID-19, това е немислимо“, коментира кметът Филип Сандберг пред Reuters. Повечето студенти спазват препоръките за социална дистанция, но „дори малък брой хора, които се събират в парка, могат да причинят голям риск“.

Споделете.

Коментирайте

Close