Робот замества 20 работника на полето (ВИДЕО)

0

Робот замества 20 души в работата на полето

Робот, разработен от инженери от Силиконовата долина, обработва полетата с маруля, свежи плодове и зеленчуци. Технологията Lettuce Bot премахва ненужните листа от нивите за време, за което работата биха свършили 20 работника. Целта е новият робот да поеме тежкия ръчен труд, като за целта той е произведен с компютърни сензори, фина електроника, алгоритми и GPS технология.

Robot na poleto

Роботът унищожава вредителите и почиства ненужните листа.

“Той може да засее повече маруля от всички други възможни начини”, казва Джордх Херауд, съосновател и изпълнителен директор на компанията Blue River, коята тества технологията. Чрез  камери и видео разпознаване роботът открива излишните растения и ги премахва. В същото време обогатява почвата и унищожава вредителите. Подобен работа разработва и базираната в Сан Диего компания Vision Robics.

Робот в Южна Калифорния бере ягоди

Инженери на испанската компания Agrobot в Южна Калифорния тестват нова технология за бране на ягоди и други плодове и зеленчуци. Роботът им има 24 “ръце”, координирани от оптичен сензор. Роботът сам преценява кои ягоди да обере на базата на размер, цвят и качество. Той поставя продукцията на конвейерна лента, където ягодите се опаковат.

Мнозина твърдят, че внедряването на технологиите ще остави стотици хора без работа. Фермерите обаче са на другото мнение – че роботите ще решат проблема с недостига на работна ръка, ще намалят разходите за заплати и ще повишат качеството на продукцията.

„Няма достатъчно желаещи да работят в селското стопанство и роботите ще помогнат за решението на този проблем“, смята мениджърът на Tanimura & Antle, компанията собственик на земята в Долината на Салинас, където се правят изпитанията на новия робот Lettuce Bot.

Споделете.

Коментирайте

Close