Розопроизводителите обявиха минимална цена от 3 лв. за килограм розов цвят

0

Розопроизводителите обявиха минимална цена от 3 лева за килограм розов цвят, под която няма да се съгласят да берат и продават на преработвателите ценната суровина.

“За цена под 1 лв./кг хората отказват да влязат в гардините си – никой не желае да рискува живота си в условията на извънредно положение. Цената, която розопреработвателите фиксират – 1,80- 2,00 лв./кг, категорично се отхвърля от розопроизводителите като оправдаваща провеждането на кампания 2020 година в условията на извънредно положение!”, коментира за Агроновините Петър Симеонов, член на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Цената, която розопроизводителите очакват и считат за необходимо условие за провеждане на кампания е 3 лв., тъй като подсигуряването на безопасността на хората и техните семейства е свързана с допълнителни разходи, допълни Симеонов.

До края на седмицата в аграрното министерство ще се проведе среща между розопроизводители и преработватели, на която да се търсят решения за предстоящата кампания по прибиране на маслодайна роза. Освен изкупните цени, другите темите, които ще се обсъждат, са:

  • Безопасността – по отношение на безопасността и предложените предпазни мерки за работа в условията на извънредно положение, розопроизводителите са на мнение , че повечето мерки – ръкавици и маски, са неприложими. “Във валежна обстановка маската приложима ли е, на тези тръни нито една ръкавица не би могла да устои, в повечето случаи се работи с отворени рани по ръцете”, коментират розопроизводителите. Те предлагат тестване на работниците розоберачи за COVID-19, тъй като повечето от тях са от ромския етнос, смятан за рискова група. Същият казус е и с транспорта на работниците.
  • Възможни сценарии за провеждане на кампания:
  • Какво ще се случи ако в градината се потвърди случай на заболял? Значи ли това, че кампанията за тази градина приключва? Кой ще поеме тази отговорност?
  • Ако се организира кампания, влезем в кампания и сме сключили договори, но обстановката се усложни, и се вземе решение за прекратяване на кампанията, кой ще поеме тази отговорност? За повечето от стопаните розопроизводството е единственото производство, което генерира годишни приходи!
  • Ако берачите се поставят по един човек на ред, прави се инструктаж преди започването, вземат се предпазни мерки, подписват се договори – това ще доведе до известно забавяне във времето на беритбата на цвета, т.е. възможно е хората, които други години са се справяли с обирането на градината, сега да не могат, тъй като изискването на дестилериите е прибиране на цвета до 12.00 часа в слънчево време и 13.00 – в облачно. Ще се направи ли компромис в това отношение?
  • Закон за маслодайната роза- срокове. Повечето розопроизводители считат, че сроковете за вписване в регистрите и изобщо изпълнението на всички изисквания , свързани със закона , трябва да се удължат.
  • Помощ от държавата при два сценария – провеждане на кампания в условия на извънредно положение и пропадане на кампания. Какви механизми предлага държавата и в двата случая?

Споделете.

Коментирайте

Close