Розовият цвят ще се изкупува само срещу документ за произход

0

Розовият цвят тази година ще се изкупува само с документи за произход на суровината и ясно доказателство за собствеността или наема на площите, върху които се гледат розите. Изкупуване на розов цвят без или с фиктивни документи няма да се допуска, съобщиха от Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) след годишната среща на членове и представители на фирми производители на розов цвят, преработватели на етерични масла и търговци на българско розово масло.

Браншът реши да работи в посока изсветляване на изкупуването на розов цвят за преработката на висококачествено масло, допълниха от БНАЕМПК. Меркте предвиждат по време на производствената кампания да има строг контрол по полетата, пунктовете и дестилериите. Качеството на цвета и неговото остойностяване ще бъде дефиринцирано, съобразно часа на постъпване в дестилерията, мястото на произход и неговата сортова чистота.
Етерични масла, розово масло
За преработката и получаването на висококачествено българско розово масло ще бъде изкупуван само и единствено цвят от роза дамасцена, с доставка до 14 ч. на същия ден, с чували с ясно обозначен производител и регион на производство и документация (фактура) за закупуване.

Преработвателите ще съблюдават за чистотата на цвета, процеса на неговото отглеждане, торене, обработка и ще заплащат само и единствено суровина с доказана сортова чистота на произход. Ще бъде преработван цвят на регистрирани земеделски производители.

Ръководството на БНАЕМПК проведе и работна среща с министъра на земеделието Румен Порожанов, зам.-министъра Цветан Димитров и директори на ресорни дирекции на министерството, на която бе поет ангажимент за създаване на контролно звено в МЗХГ.

Очакванията са предстоящата успешна розова кампания да стартира след Гергьовден и да приключи до средата на юни. За момента климатичните условия са добри и предполагат добра година за розовите насаждения: много и качествен цвят, с висока маслодайност. По данни на БНАЕМПК, у нас в момента има приблизително 38 000 дка с розови насаждания, около две трети от които са в добро състояние. 50 са работещите дестилерии в Розовата долина.

Споделете.

Коментирайте

Close