Вкуси България със SlowTours.bg

България и Румъния ще строят тържища за плодове и зеленчуци

0

Съвместни тържища за плодове и зеленчуци ще изграждат България и Румъния

Тържища за плодове и зеленчуци ще изграждат съвместно България и Румъния в градовете Видин, Оряхово и Русе. Това решиха в Букурещ аграрният министър проф. Димитър Греков и румънският му колега Даниел Константин по време на среща в рамките на Икономическия форум Китай – Централна и Източна Европа. Целта е да няма нелоялна конкуренция и да се следи за качеството и безопасността на храните.

Идеята са зъвместни тържища за плодове и зеленчуци бе коментирана още в началото на октомври на среща между проф. Димитър Греков и румънския посланик Антон Пъкурецу. “Отварянето на такива тържища за плодове и зеленчуци е огромна възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунава. По този начин ще създадем стимул фермерите да останат тук, а не да търсят работа в чужбина”, подчерта  още тогава министър Греков.

На икономическия форум в Букурещ той представи основните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация за бизнеса. ”България запазва финансова стабилност и поддържа добри макроикономически показатели в условията на икономическа криза и трудности пред много страни в Европа”, посочи министърът.

Той подчерта, че през новия програмен период 2014-2020 г. се очаква страната ни да усвои около 7,5 млрд. евро в аграрния отрасъл. „Над 2 млрд. евро от тези средства ще бъдат насочени за развитие на селските райони и инвестиции в земеделието по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. За подкрепа на доходите на земеделските стопанства ще бъдат предоставени и над 5 млрд. евро европейски средства под формата на директни плащания”, обяви още проф. Греков.

Той допълни, че има тенденция за нарастване на аграрния стокообмен между България и Китай.

Споделете.

Коментирайте

Close