Вкуси България със SlowTours.bg

Румъния изнася 70 000 живи овце към Персийския залив за Курбан Байрям

0

Румъния изнася 70 000 живи овце за Персийския залив, въпреки натиска на ЕС експортът да бъде прекратен. Животните се отправят към Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства за августовския Курбан Байрям – мюсюлманският празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа.

Брюксел призовава Букурещ да спре износа, защото „екстремните температури не позволяват да се гарантира, че животните няма да страдат“ по време на транспортирането си. „Получихме кадри, показващи ужасните условия, при които животните са били превозвани с кораби до Персийския залив през лятото“, казва Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните в писмо до министъра на земеделието и развитието на селските райони в Румъния Петре Дая.

Австралия наложи тримесечен мораториум върху износа на овце по море

„Като се има предвид прогнозата за времето в района на Персийския залив, където температурите ще достигнат 46 ℃, бих ви призовал като жест на отговорност да спрете скорошния износ на овце.“ Министър Дая обаче заяви пред румънската телевизия, че при никакви условия не възнамерява да обмисля спирането на износа.

Напрежението между Букурещ и Брюксел се появи заради натиска на ЕС над страните членки да ограничат износа на живи животни. Австралия, бившият водещ износител на живи овце, обяви тримесечна забрана на търговията с живи животни в Близкия изток през горещия летен сезон. Това е първата забрана за износ от Австралия поради съображения за хуманно отношение към животните. Първоначално мораториумът за пътувания, свързани с Близкия изток, бе обявен от 1 юни до 31 август тази година, но впоследствие австралийското министерство на земеделието и водните ресурси реши да удължи забраната на живите овце до 22 септември.

И докато Австралия обмисля да пренастрои този свой експортен отрасъл в следващите пет години, износът на живи овце и кози от Румъния се увеличава от 2015 г. насам, сочат данни на Международния търговски център. Румъния е най-големият износител на живи животни за трети страни в ЕС.

Румъния е най-големият износител на живи животни за трети страни в ЕС

„За нас предизвиква дълбоко съжаление фактът, че докато други държави признават ужасите на живия износ, включително към Близкия изток, Румъния затваря сляпо очите си за стотиците хиляди овце и хиляди говеда, страдащи от дългите пътувания до Близкия изток в условия на много високи температури”, каза Ванеса Хъдсън, лидер на Партията за хуманно отношение към животните, пред Euronews.

Активистите за защита правата на животните казват, че търговията с живи овце и кози е едновременно жестока и ненужна. „Животните буквално са сварени живи, докато пътуват повече от осем дни, за да стигнат до местоназначението си, при екстремните температури на борда на претъпкани кораби“, коментира пред Euronews Габриел Паун, директор на ЕС Animals International. Топлината надвишава 60 ℃ въпреки законодателството на ЕС, забраняващо превоза на животни, когато температурата е над 30 ℃, твърдят от организацията.

Израел спря вноса на румънски живи животни  – идвали болни или мъртви

Някои страни, сред които и Израел, са решили да спрат вноса от Румъния, тъй като заради лошите условия животните пристигат мъртви или болни и представляват риск за здравето на потребителите. Но Велизар Барбули, генерален директор на Националния орган по санитарна ветеринарна безопасност и безопасност на храните в Румъния, заяви, че националното законодателство се актуализира, за да се предотвратят проблемите, свързани с транспортирането на животни по море.

Оставяйки настрана етиката, играчите в румънския животновъден сектор са разделени по въпроса дали живата търговия носи полза за икономиката или не. „Животът не е лесен за животновъдите и ние трябва да продадем животните, за да поддържаме бизнеса си. Аз съм против жестокото отношение към животните, но трябва да се възползваме от всяка възможност за износ навън“, заяви пред Euronews Янку Полифроние, президент на Асоциацията на овцевъдите от Доброгея.

Други представители на индустрията твърдят, че износът на живи животни не е от полза за румънската икономика. Мери Пана, президент на Асоциацията на животновъдите и износителите на говеда, овце и свине, заяви пред Euronews, че Румъния губи пари, като изнася живи животни вместо трупно и преработено месо с по-висока добавена стойност. „Животните трябва да се отглеждат в страната и да се преработват тук“, каза Пана.

Борисов агнета Катар

Колкото агнета бъдат произведени, толкова ще бъдат купени, увери някога премиерът Борисов след среща с катарския си колега шейх Хамад бин Джасим бин Джабр Ал-Тани

Заради нарастващата глобалната нужда от месо, милиони животни се натоварват на кораби, камиони и самолети всяка година, за да се отправят на дълги пътувания по всички точки на света. Този висок ръст на износа се обуславя от нарастващото търсене на месо в цял свят. Мюсюлманските страни са особено заинтересовани от търговията на живо, най-вече заради практиките на халално клане. Коранът изисква животните да бъдат убивани в пълно съзнание и без никакво зашеметяване, за да може месото да е допустима, „халал“ храна. Пазарът на халални храни в ЕС се оценява на около 15 милиарда евро годишно.

България пропусна огромния си шанс да изнася агнета за Катар

България също имаше шанс да изнася живи животни за Близкия изток. Преди шест години Катар прояви интерес към внос на българско агнешко месо като заяви намерения да внася между 100 и 200 хил. агнета годишно. Катар гарантира с депозит от 50 млн. долара в Българската банка за развитие сериозността на намеренията си, но администрацията ни забави конкретните планове за реализирането на такава сделка. Така срокът на катарския депозит изтече, без да се стигне до  споразумение между двете страни.

През 2015 г. бе обявено, че предстои създаването на съвместна компания с Катар за износ на агнета. Предложението направи министърът на околната среда на Катар Н. Пр. Ахмед бин Амер Ал Хумейди на среща с премиера Бойко Борисов. Земеделският министър Десислава Танева тогава анонсира, че 12 овцевъдни фирми са изготвили общ проект за експорт и търговия с животни в Катар. До днес реален износ на български овце не е направен, а след чумата по дребните преживни животни миналата година, когато бяха евтаназирани хиляди кози и овце, проектът „Български агнета за Катар” все повече заприличва на химера.

Споделете.

Коментирайте

Close