BASF Priaxor

Русия спря вноса на свинско от България, ЕК удължи забраната във Варненско

0

Русия спря вноса на свинско от България, а ЕК удължи до края на октомври забраната за търговия и придвижване на прасета в област Варна заради засеченото у нас огнище на Африканска чума по свинете (АЧС).

Ограниченията за внос, които Русия ни налага, са за живи свине, свинско месо и продукти със съдържание на свинско, свински ембриони и сперма от нерези. Изключение правят термично обработените продукти от свинско, както и суровините от свинско, предназначени за производство на фуражи, съобщава Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор Россельхознадзор.

Службата припомня, че на 31 август 2018 г. в провадийското село Тутраканци, област Варна, при домашни прасета е засечен първият случай на Африканска чума по свинете в България. Россельхознадзор изтъква, че в района се предприемат мерки за елиминиране на огнището и предотвратяване на разпространението на болестта като се въвежда 3-километрова зона за сигурност и 10-километрова зона за наблюдение,  които забраняват търговията, движението и транспортирането на домашни прасета.

В България се отглеждат общо 593 154 прасета, по данни на агростатистиката за 2017 г., но не е ясно какъв процент от тях се изнасят за Русия, както и какъв е експортният обем на свинско месо и продукти за руския пазар.

ЕК забрани търговията и придвижване на прасета в област Варна

Междувременно България информира Брюксел за засеченото в Тутраканци огнище на АЧС, след което ЕК разпространи решение, с което забраната за придвижване и търговия в трикилометровата и десеткилометровата зона около огнището остават в сила до края на октомври.  В защитната зона са 20 селища във Варненско, сред които Тутраканци, Бозвелийско, Провадия, Дългопол и други, а в надзорната зона – всички останали селища в област Варна. Решението е подписано от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

В област Варна е забранена търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Русия свиква спешна среща с ЕК в Брюксел за Африканската чума по свинете

България е осмата страна в Европейския съюз, в която вирусът на Африканска чума по свинете прониква след появата на болестта в Армения и Грузия през 2007 г., посочва Россельхознадзор и допълва: “В ЕС вирусът е засечен и в Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Чехия. (…) Ситуацията в Източна Европа се усложнява от факта, че болестта е широко разпространена в страните, граничещи с ЕС: Украйна и Молдова”.

Изключително сме загрижени и възнамеряваме да обсъдим ситуацията за Африканската чума по свинете в Европа с представители на Европейската комисия, допълва руската ветеринарна служба.
Срещата е насрочена за края на септември.

Световната търговска организация отмени предишната забрана на Русия за внос на свинско от ЕС

Преди 4 г. Русия изцяло затвори пазара си за свинско и свински продукти от ЕС като основа решението си на четири случая на АЧС, открити при диви свине в литовските и полските граници с Беларус. Забраната нанесе сериозни икономически щети на Съюза, тъй като стойността на износа от ЕС на свинско месо за Русия достигна 1,4 милиарда евро в предходната година, което е около 25% от целия износ на ЕС. По-късно Москва наложи ембарго на вноса на месо и месни продукти от ЕС в отговор на западните санкции срещу страната.

Двустранните разговори с Москва не доведоха до никакви резултати и Европейският съюз започна дело в Световната търговска организация (СТО) срещу руската забрана върху вноса на свине, прясно свинско месо и на продукти от свинско. През 2016 г. СТО отсъди в полза на Европейския съюз.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close